gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Oslava 40. narozenin naší školy

V pátek 5. 10. dlouho připravované oslavy vyvrcholily – od 13 hodin až do pozdního večera ožila škola hosty, bývalými zaměstnanci, absolventy i současnými studenty.

První části programu se zúčastnili vzácní hosté – ředitelky a ředitelé několika spřátelených středních škol našeho kraje, zástupci České školní inspekce a spolupracujících institucí PANT a Konfederace politických vězňů. Velmi rádi jsme uvítali náměstkyni hejtmana Moravskoslezského kraje Věru Palkovou i její předchůdkyni, současnou poslankyni Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Jaroslavu Wenigerovou. Hosty zvlášť milými byly Šárka Hrdinová a Dagmar Juchelková, bývalé ředitelky gymnázia, které zanechaly ve škole svou nesmazatelnou stopu.

Společně jsme si vyslechli krátké vystoupení pěveckého sboru, sfoukli symbolickou čtyřicítku na narozeninovém dortu, pokřtili film o škole a zhlédli ho ve slavnostní premiéře, zasadili symbolický strom 40. výročí a prohlédli si současnou podobu a vybavení školy.

Druhá část připraveného programu patřila bývalým zaměstnancům školy, kterých se k naší radosti sešlo nebývalé množství. I někdejší kolegové a další zaměstnanci školy měli možnost podívat se na náš nový film o škole, ale také prohlédnout si galerii fotografií i fotoprezentaci mapující historii školy. Někteří bývalí kolegové využili nabídky projít si prostory školy, zavzpomínat a porovnat, jak škola vypadala kdysi a dnes.

Bývalí a současní učitelé se pozvolna ve třetí části našeho programu prolínali s příchozími absolventy školy a po chvíli již ani nebylo zřejmé, kdo je kdo – mnozí absolventi by mohli být rodiči současných učitelů, takže nezainteresovaný pozorovatel by jen těžko odhadl, kdo s kým vlastně hovoří. Absolventů jsme přivítali nečekaně mnoho, přišli nasát atmosféru školy, kde prožili svá studentská léta, a setkat se se svými spolužáky i učiteli. Některým již od absolvování uběhla hezká řádka let, jiní opustili školu teprve nedávno, někteří se do školy vraceli s nostalgií, jiní se zvědavým očekáváním, všichni s sebou přinesli báječnou přátelskou atmosféru, která prozářila celou budovu školy.

Ze školy jsme odcházeli pozdě večer spokojení nejen s tím, jak proběhl den oslav, ale i pyšní na to, jak skvělé máme současné i bývalé studenty i učitele, a na to, že Gymnázium Olgy Havlové má minulost, za kterou se nemusí stydět, a budoucnost, od které lze mnohé očekávat.

Přejme našemu oslavenci vše dobré!

Jana Huvarová


Ve středních letech ve středu dění
Nezapomínáme na minulost, myslíme na budoucnost



 

  • Publikováno: 11.10.2012

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba