gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Olympiáda lidských práv (prosinec 2018)

Termín konání akce: 14.12.2018

Do poloviny listopadu se mohli všichni středoškoláci z celé republiky zúčastnit školního kola 7. ročníku Olympiády lidských práv. Jedná se o prestižní soutěž v oblasti prosazování lidských práv a budování právního vědomí mladých lidí, kterou každoročně pořádá spolek Leges humanae. Ve školním kole se na internetu odpovídalo na deset otázek z lidskoprávní problematiky a poté se psal krátký esej na jedno ze tří témat, to vše v časovém limitu čtyřiceti minut. Do školního kola se zapojilo asi tisíc studentů, ze kterých porota vybrala nejlepších šedesát, které pozvala na finálové kolo.

To proběhlo dne 14. 12. 2018 v zasedacím sále Magistrátu hlavního města Prahy. Na pražský magistrát byli vybráni hned dva studenti naší školy: Aneta Venhudová a Adam Vjačka. Všichni soutěžící předem dostali guidebook věnující se třem tematickým okruhům: migrace, distanční volba a transsexualita. Na místě se psal dvoustránkový esej na jednu konkrétní otázku z těchto tří okruhů. Během opravování esejů odbornou porotou z lidskoprávní problematiky proběhly přednášky od ředitelky českého UNICEF Pavly Gomby, koordinátorky Maratonu psaní dopisů Amnesty International Žanety Sladké a europoslance Jiřího Pospíšila.

Odborná porota vybrala deset nejlepších esejů do superfinále, mezi kterými dokonce i esej Adama Vjačky. Deset postupujících superfinalistů po krátké přípravě obhajovalo ve formě diskuze své eseje. Superfinále se skládalo z krátkého mluveného úvodu k vlastní práci a následného odpovídání na záludné otázky poroty. Po závěrečném sečtení bodů od porotců skončil Adam Vjačka na čtvrtém až desátém místě. Všichni soutěžící byli odměněni cenami.

Adam Vjačka, septima A
 

  • Publikováno: 23.1.2019

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba