gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Olympiáda lidských práv 2017

Termín konání akce: 2.12.2017

Někteří studenti naší školy se již tradičně na podzim zapojili do soutěže Olympiáda lidských práv. V rámci prvního kola zodpovídali otázky vztahující se k lidskoprávní problematice a sepisovali stručnou esej na vybrané téma. Do celostátního kola postoupily dvě studenty: Klára Přečková ze septimy B a Tereza Lasáková z oktávy B.

Takto Olympiádu popisuje Klára Přečková:
Dne 2. 12. jsem se zúčastnila 6. ročníku Olympiády lidských práv, který se konal na Magistrátu hlavního města Prahy. V ranních hodinách se v prostorách budovy sešlo 60 vybraných žáků. Následovalo psaní eseje na dané téma. Vybírat mohli studenti ze tří témat: právo těhotné ženy na potrat, povolení či zakázání eutanázie a zavedení povinného očkování. Po 100 minutách přidělených na daný text následovala přednáška o UNICEFu, poté Amnesty International a také přednáška MUDr. Jaromíra Matějeka na téma Předem vyslovených přání. Během tohoto času porota vyhodnotila 10 nejlepších prací. Autoři poté měli 9 minut na slovní obhajobu.
Členy poroty byli Mark Martin, ředitel Amnesty International ČR, dalšími členy poroty jsou Mgr. Milan Hamerský, spoluautor zákona o eutanázii a občanský aktivista, Dagmar Horná, předsedkyně celostátní komise Olympiády ľudských práv na Slovensku a její členové Villiam Figusch a Peter Guráň, dále Mgr. Petra Jelínková, právnička oddělení rodiny, zdravotnictví a práce Kanceláře veřejného ochránce práv, Mgr. Petra Kalenská, tajemnice Výboru pro práva dítěte Rady vlády pro lidská práva, MUDr. Jaromír Matějek, odborník na lékařskou etiku, Mgr. Martin Šolc a Doc. ThDr. Ivan Štampach, místopředseda Českého helsinského výboru.
I přes nepostoupení do 10 nejlepších jsem měla jedinečnou příležitost vyslechnout si obhajoby finalistů, které byly velmi zajímavé. Také pro nepostupující byly připravené workshopy Právnické fakulty Univerzity Karlovy či Amnesty International o Maratonu psaní dopisů.
Konečné umístění:
1. místo: Kubátová Tereza, Gymnázium Nad Alejí
2. místo: Brousil Filip, Gymnázium dr. Václava Šmejkala
3. místo: Jirouš Jan, Střední škola knižní kultury, o. p. s.

Klára Přečková, 7.2
 

  • Publikováno: 14.12.2017

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba