gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Obětavý učitel zešílel během hodiny literatury

Termín konání akce: 12.2.2015

Studenti sext a 2. ročníku se ve čtvrtek 12. února stali svědky nevšední události. Podivínský profesor Kalous, který mimořádně suploval za jejich učitele českého jazyka, zešílel při výkladu o Karlu Havlíčkovi Borovském. Povedené hodině literatury nakonec nasadila (trnovou) korunu samotná Božena Němcová.

O tom, že se při výuce češtiny může stát takřka cokoli, přesvědčili studenty druhých ročníků členové školního divadelního souboru, když přímo ve třídě sehráli svou „divadelní hospitaci“ s názvem Hodina pravdy. Inscenace byla obnovena po loňském úspěchu na celostátní přehlídce studentských divadelních souborů Mladá scéna, kde získala Cenu za soulad tématu, prostoru a hereckých prostředků.

Veliký dík si zaslouží všichni aktéři z řad současných studentů (Radana Chytilová, Jarmila Kompová, Eleni Vlachopulosová, Kryštof Blažej, Jan Mikulenka, Daniel Ptáčník,Vojtěch Samek), ale i absolventů školy (Varvara Šatunova, Michal Petr Hranický a Kvido Lotrek). Pozoruhodný je zejména výkon Kvida, jehož náročná role učitele Kalouse provází už od roku 2010, kdy byla Hodina pravdy sehrána poprvé.

Divadelně-didaktické uvedení Hodiny pravdy je tedy zdárně za námi. Zda ovšem inscenace zažila své poslední zvonění, si netroufáme odhadnout. Z pedagogické praxe, která je tou nejlepší učitelkou, totiž příliš dobře víme, že hodin ani pravdy není nikdy dost.

Petr Horák
 

  • Publikováno: 25.2.2015

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba