gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Noc plná pokusů na naší škole

Termín konání akce: 10.2.2017

V pátek 10. 2. 2017 proběhl druhý ročník Noci pokusů na GOH. Mezi 17. až 22. hodinou si mohli návštěvníci vyzkoušet pokusy v přírodovědných laboratořích.

Ve vestibulu školy na všechny příchozí čekala ukázka dřevěných i kovových hlavolamů, které si každý mohl zkusit složit. Mnohým se dařila spíše jen první fáze –rozebírání. Zájemci si pod vedením studentů zahráli prostorové piškvorky, poskládali starý čínský hlavolam Tangram či vyzkoušeli důvtip při logické zápalkové hře NIM.

V laboratořích mohli návštěvníci pozorovat samovznícení glycerolu, hoření pyrotechnické směsi pro výrobu ohňostrojů, tzv. bengálský oheň. Dozvěděli se, proč hořký nápoj Tonic v UV světle fluoreskuje nebo proč nemůžeme hasit hořící hořčík vodou. Vyzkoušeli si také zapálení lihového kahanu bez ohně a pronikli do tajů přípravy umělé krve, která je často využívána iluzionisty. Dále si návštěvníci mohli vyzkoušet experimenty s elektrickým proudem, s laserovými ukazovátky, zjistit, kolik kapek vody se vejde na desetikorunovou minci, pochutnat si na zmrzlině vyrobené pomocí suchého ledu atd. Na závěr se každý, kdo zodpověděl několik "vědeckých" otázek, mohl vyfotit se svou světlenou stopou a zrelaxovat u plazma koulí.

Noc pokusů byla i letos velmi vydařená, a tak se již těšíme na další ročník!

Mgr. Jiří Šamaj
 

  • Publikováno: 20.2.2017

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba