gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Nevlídná mračna nad Ostravou aneb Dolování z Kafky

Termín konání akce: 19.2.2016

V pátek 19. února 2016 proběhl v ulicích deštivé, mrazivé Ostravy již třetí ročník interaktivní dobrodružné soutěže Dolování z Kafky aneb PROCEStujte Ostravu. Z pozitivních reakcí soutěžících vyvozujeme radostný závěr, že nepříznivé počasí atmosféru hry nijak nepokazilo - ba naopak...

Nevlídná mračna nad Ostravou aneb Dolování z Kafky

Dobrodružná hra Dolování z Kafky, jejíž třetí úspěšný ročník máme letos za sebou, v sobě spojuje nezbytnost intelektuální přípravy (znalost Kafkova života a díla) se schopností improvizace, kreativity a orientace v rozličných částech Ostravy. Šest soutěžních týmů, skládajících se ze studentů druhých a třetích ročníků GOH, vyrazilo podle indicií a útržku slepé mapy do chladného pátečního jitra a během dopoledne je čekalo mnoho zajímavých překvapení na nejrůznějších stranovištích týkajících se Kafkova literárního odkazu. Pro konkrétnější představu našich čtenářů uvádíme vzpomínku dvou účastníků soutěže:

"Akci jsem si užil tak, jak jen to vůbec jde. Samotná realizace a má účast mě takříkajíc ''dokopala'' k přečtení Procesu, na který jsem si již dlouho brousil zuby, což je nesporně prvním úžasným plusem celé soutěže. Dále pak při samotné soutěži jsem si opravdu užil úplně všechno. Velmi se mi zamlouvala různorodost úkolů, od dopisování textu v kafkovském jazyce, přes sbírání podpisů čtenářů Franze Kafky, až po nakupování lepící pásky a kmínu! Dalším nesporným plusem bylo odporné počasí nádherně dokreslující celou atmosféru soutěže. A jako perličku na závěr bych chtěl poděkovat odvážným řidičům Dopravního podniku Ostrava, kteří jezdili s doslova minutovou přesností ihned po splnění začátečních úkolů. Jediný nedostatek akce je snad jen ten, že byla příliš krátká, ale něčemu takovému se přeci jen žádná dobrá akce nevyhne."

Matěj Tomeček, 2.C

"A jak jsme se na soutěž připravovali? V naší čtyřčlenné skupince jsme si rozdělili, kdo přečte jakou knihu. Někdo četl Proměnu, někdo zase Proces... Na orientaci ve městě jsme se nijak nepřipravovali, nebylo ani jak, v té jsme spoléhali na jednoho z našich členů, bez kterého bychom se pravděpodobně nedostali ani za první stanoviště.
Na soutěži, se mi nejvíce líbilo, že její úkoly byly různorodé. Počínaje psaním dopisu, doplňováním povídky, konče odpovídáním na otázky. Bavila mne především proto, že nešlo jen o rychlost, ale i o to, jakým stylem daný tým úkol splnil..."

Patrik Sýkora, 2. C

 

Děkujeme všem statečným a hravým soutěžícím, stejně jako našim pomocníkům, kteří - navzdory nepřátelskému počasí - odvedli na svých stanovištích tu nejlepší práci! Věříme, že se nám "kafkování" vydaří stejně dobře i napřesrok.

Lukáš Bárta, Lucie Pavelková, Naďa Konečná

  • Publikováno: 8.3.2016

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba