gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Neubauer, Prokop a Tabášek opět zazářili

Termín konání akce: 10.4.2017

Tři studenti septimy B se v letošním školním roce zúčastnili jedinečné vzdělávací akce Pražský studentský summit (dále PSS), kde jako delegace Čínské lidové republiky vybojovali nejprestižnější ocenění Nejlepší delegace PSS a Matěj Prokop navíc ocenění Nejlepší nováček. Vezmeme-li v potaz, že se summitu zúčastnilo bezmála 300 delegátů, jedná se o výjimečný úspěch jak pro samotné studenty, tak i pro naši školu.

PSS je unikátním celoročním projektem, který vzdělává středoškolské a vysokoškolské studenty v oblasti globálních problémů světa. Prostřednictvím simulace tří mezinárodních organizací poskytuje summit účastníkům možnost rozšiřovat své znalosti v oblasti mezinárodních vztahů, lidských práv, ekonomie, diplomacie a mnoha dalších sfér. Mladí lidé zasedají v modelech OSN, EU nebo NATO a jsou během projektu konfrontováni s nejpalčivějšími problémy dnešní doby, o kterých jednají v roli zástupců více než 80 zemí.

Naši studenti se účastnili simulace OSN, která se skládá z pěti přípravných setkání a závěrečné konference. Přípravná setkání byla rozdělena na dvě části. V první z nich měli účastníci možnost potkat osobnosti české i zahraniční politické, diplomatické nebo žurnalistické scény, které zde přednášely na různá, velmi zajímavá témata. Mezi pozvanými se objevila jména jako Pavel Gruber (ředitel české pobočky Lékařů bez hranic), Jindřich Šídlo (novinář, žurnalista) nebo Michal Broža (vedoucí Informačního centra OSN v Praze) atd. V druhé části již studenti zasedali ve svých orgánech OSN, kde se pod vedením skvělého organizačního týmu měli možnost seberealizovat, diskutovat a učit se soft-skills, jež následně využili v závěrečné konferenci. Ta měla pět dní a odehrávala se zčásti v hotelu Ambassador, kde vystoupily osobnosti jako Martin Stropnický, Erik Tabery, Taťána Kuchařová nebo Lubomír Zaorálek. Všichni hosté oceňovali entuziasmus účastníků a probírali s nimi problémy mezinárodní politiky, vzdělávání a lidských práv. Dále se konference přesunula do Pražského kongresového centra. Zde opět účastníci diplomaticky rokovali v příslušných orgánech, připravovali rezoluce, úmluvy, argumentovali, nyní již každý sám za sebe a bez podpory organizačního týmu. Závěrem konference byli vyhlášeni nejlepší delegáti každého orgánu a rovněž i nejprestižnější ocenění celého summitu – nejlepší delegace.

Projekt nabízí rovněž doprovodné aktivity, kterých se naši studenti rovněž zúčastnili. Byla to například návštěva Čínské ambasády v Praze, kde měli možnost diskutovat se sedmi čínskými zástupci pro Českou republiku, anebo diplomatická recepce v rezidenci primátorky hlavního města Prahy, při níž s přípitkem vystoupila velvyslankyně Kanady v Česku Barbara C. Richardsonová.

Za účastníky: Summit byl pro všechny obrovským přínosem a skvělou motivací pro naše další aktivity, kterých, jak doufáme, nebude v tomto oboru málo.

Kateřina Trojek

 

 

  • Publikováno: 25.4.2017

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba