gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Nenech to být

Projekt „Nenech to být“ je nástroj, který dětem ulehčuje ohlášení šikany. Existuje ve formě internetového systému (webové stránky) i mobilní aplikace. Díky tomuto nástroji můžou děti ohlásit šikanu odkudkoli a navíc zcela anonymně. Ohlášení je tedy bezpečné a mohou se k němu odhodlat i děti, které se bojí za někým přijít osobně a o problému mu říct. Důležité je, že se nejedná o žalování, žáci neoznačují toho, kdo ubližuje, ale pouze člověka, který se necítí dobře nebo je mu ubližováno.

Pokud má někdo pocit, že se jeho spolužák necítí dobře z toho důvodu, jak se k němu jiní spolužáci ze třídy nebo školy chovají, otevře si doma přes internet formulář na webové stránce projektu, vybere školu a do formuláře uvede jméno člověka, který se nemusí cítit úplně dobře, a třídu, kterou daný spolužák navštěvuje. Pokud chce, může připojit i popis toho, co se děje. Takto může ohlásit šikanu kdokoli – šikanovaný žák, přihlížející spolužáci, ale třeba i rodiče kteréhokoli žáka, kteří mají podezření, že se nějakému žákovi děje něco, co není správné.

Na základě odeslání tohoto formuláře dostane škola informaci, že se nějaký konkrétní žák z konkrétní třídy nemusí cítit dobře, a může této situaci začít věnovat pozornost. Tento projekt vymyslel tým podnikajících studentů, kteří spolupracují s Linkou bezpečí a Pedagogicko-psychologickou poradnou Brno. Celý projekt podporuje také Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Naše gymnázium se do projektu od školního roku 2017/2018 zapojilo také. Odkaz pro ohlášení problematické situace je umístěný na webových stránkách školy v sekci Školní poradenské pracoviště.

Mgr. Nicola Kociánová

 

  • Publikováno: 14.12.2017

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba