gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Nejlepší středoškolský výkon v historii soutěže Vojtěch Jarník International Mathematical Competition

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity v březnu opět hostila Vojtech Jarnik International Mathematical Competition. V mezinárodní soutěži, která nese jméno významného českého matematika, uspěl student septimy B Vít Pískovský.

Soutěž Vojtěch Jarník International Mathematical Competition se koná vždy jednou ročně v Ostravě. Je určena všem vysokoškolským studentům, pro které je matematika více než koníčkem. Podle organizátorů cílem soutěže není pouze stanovit nejlepší řešitele zadaných úloh, ale také „obecně posílit zájem o matematiku a udržet ji živou“.

Podle Vítkových slov „se pouze zkusil zúčastnit“  jedné z největších matematických soutěží pro univerzitní studenty na světě. Když mne žádal o registraci školy, napsal ve zprávě: „Jen bych si od toho nic nesliboval, přeci jen ještě nemám nastudované mnohé bakalářské předměty. Cílem tedy je nabýt zkušenosti a získat třeba jen 1 bod.“ 

V první kategorii, která je určena pro studenty prvních dvou ročníků vysokých škol a soutěžilo v ní 69 studentů, nakonec získal Vítek 17 bodů z celkových 40. Takového výsledku nedosáhne každoročně mnoho studentů matematiky z různých evropských univerzit.

Vít Pískovský se pro organizátory stal velkým překvapením. 44. místo, successful competitor (5. místo v rámci ČR) znamenalo nejlepší středoškolský výkon v historii soutěže.

Vítkovi blahopřeji a děkuji za reprezentaci GOH.

Zuzana Hrušková, vyučující MAT

  • Publikováno: 18.4.2017

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba