gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Návštěva superpočítačového centra

Termín konání akce: 30.9.2015

Dne 30. 9. 2015 měli studenti 3. ročníku ze semináře IKT a několik učitelů jedinečnou možnost navštívit superpočítačové centrum IT4Innovations v Ostravě. Chloubou centra spravovaného Vysokou školou báňskou je Salomon – 40. nejvýkonnější počítač na světě.

Během přednášky zaměřené právě na tento superpočítač jsme se nejprve seznámili s jeho neuvěřitelnými technickými parametry. Jako příklad uveďme třeba 129 TB paměti RAM nebo 24192 jader CPU Intel Xeon (Haswell-EP).

Takovýto výkon se využívá k náročným výpočtům v mnoha oborech. Příkladem z praxe může být simulace crash testů, řešení nejrůznějších inženýrských problémů, predikce povodní, virtualizace, rekonstrukce 3D modelů kostí atd.

Viděli jsme samotný superpočítač, který zabírá celou místnost. V ní je kvůli zamezení vzniku požáru redukován kyslík na 15%. Mohlo by se zdát, že Salomon tvoří pouze onu jednu místnost. Ta je ale pouhou špičkou ledovce. K jeho provozu je totiž nutná celá řada další techniky. Byli jsme tedy provedeni spodními patry, ve kterých se nachází rozsáhlý systém napájení, chlazení a systém pro náhradní napájení pro případ výpadku proudu. Závěrem jsme se prošli i po střeše, na níž je umístěna část chlazení.

Byla to opravdu výjimečná zkušenost. Každý z nás si odnesl flashku s prezentacemi, ale hlavně mnoho zajímavých informací a zážitek, na který jen tak nezapomeneme.

Ivana Horáková a Martina Šarmanová, 7.1
 

  • Publikováno: 9.10.2015

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba