gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Návštěva ředitele dětského domova

Studenti septim a 3. ročníku měli 18. listopadu v rámci výuky psychologie možnost vyslechnout přednášku MUDr. Zdeňka Novotného, ředitele Dětského centra Domeček v Ostravě – Zábřehu, kde pobývají děti do tří let věku, které z různých důvodů nemohou vyrůstat se svými rodiči.

MUDr. Novotný nás ve své přednášce seznámil nejen s tím, z jakých důvodů děti do Domečku přicházejí a co se s nimi děje dále, ale i s tím, jaká je situace v oblasti sociální péče o děti v celé České republice a v čem jsou její úskalí. Náš host zajímavě objasnil, jak se utváří vztah mezi matkou a dítětem, citlivě vysvětlil, že navzdory očekávání společnosti nelze matce nařídit, aby své dítě milovala, a vyjádřil svůj respekt pro rozhodnutí matky svěřit v odůvodněných případech a po zralé úvaze své dítě do péče státu. Opakovaně vyzval studenty k odpovědnému přístupu k výběru životního partnera a budoucímu rodičovství a na rozličných případech ze své praxe dokumentoval, proč je to skutečně důležité.

Přednášku doplní ještě exkurze do Dětského centra Domeček, kterou absolvují na jaře studenti společensko-vědního semináře.

Panu řediteli za jeho návštěvu mnohokrát děkujeme!

Jana Huvarová

 

  • Publikováno: 26.11.2010

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba