gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Návštěva pana prezidenta na Gymnáziu Olgy Havlové

Návštěva pana prezidenta na Gymnáziu Olgy Havlové se podařila na jedničku

V pátek 27. 4. jsme poprvé v historii školy přivítali na našem gymnáziu nejvyššího státního činitele – prezidenta republiky Václava Klause s chotí. Do školy přijela prezidentská návštěva s plnou parádou, doprovod tvořil též hejtman kraje Jaroslav Palas s manželkou. Prezidentský pár uvítala před budovou gymnázia se dvěma studenty ředitelka školy.

Ve vestibulu školy pozdravil prezidentský pár starosta Městské části Ostravy-Poruby Lumír Palyza a vestibul se rázem naplnil hosty, včetně zástupců médií. Po krátké zastávce u čestné stěny s podobiznou Olgy Havlové se manželé Klausovi podepsali do Pamětního listu gymnázia. Návštěvě byli představeni tři velmi úspěšní studenti školy – Tomáš Deingruber – všestranně nadaný student, stážista v projektu Otevřená věda organizovaném Akademií věd ČR, Tomáš Nováček – skvělý sportovec s vynikajícím prospěchem, reprezentant ČR v cyklokrosu a Barbora Čechová – reprezentantka ČR ve zpěvu lidových písní s mimořádnými úspěchy ve Středoškolské odborné činnosti, nominovaná na cenu Učené společnosti České republiky pro rok 2012, což potvrdilo, že pro návštěvu prezidenta vybral hejtman právě takovou školu, se kterou se může kraj patřičně pochlubit.

Při cestě k tělocvičně školy si pan prezident se zájmem prohlédl výstavu fotografií dvou našich talentovaných maturantek a po usazení za předsednickým stolem program pokračoval. Studenti si vyslechli krátkou zdravici hejtmana kraje, ředitelka školy v úvodním slově představila gymnázium a následovala více než půlhodinová beseda prezidenta republiky se studenty.

Setkání mělo slavnostní a důstojný ráz. Prezident odpovídal na rozmanité dotazy týkající se současné ekonomické situace, ale i státních maturit či jeho osobní záliby ve sportování. Vyslechli jsme si krásně zpívající pěvecký sbor i sólistku Barboru Čechovou a beseda skončila předáním dárků prezidentskému páru.

Po hodinové zastávce na našem gymnáziu pokračovali hosté dále. Spokojenost byla oboustranná, pan prezident pochválil školu, jeho paní ocenila kultivované chování našich studentů a velice solidní úroveň debaty, která předčila mnohou vysokoškolskou, velmi se zde líbilo i dalším hostům. Pro naše studenty to byl mimořádný zážitek.

Mgr. Dagmar Juchelková, ředitelka školy
 

http://verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz/-24204

 http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ekonomika/Klaus-bilancoval-Zije-se-tu-lepe-jen-media-tu-nici-atmosferu-230816
 

 

  • Publikováno: 30.4.2012

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba