gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Návštěva amerických studentů

Ve dnech 6.–8. dubna 2009 zažila naše škola jedinečnou událost – návštěvu amerických studentů v rámci “Service Project 2009”. Byly to mimořádné tři dny, kdy se rozléhala po celé škole zcela přirozeně angličtina, tři dny, během kterých američtí studenti navštívili neuvěřitelných 46 hodin angličtiny ve všech ročnících gymnázia a zábavnou formou konverzace a her komunikovali s našimi studenty. Také na odpoledne strávená ve workshopech hip hopu a scénického tance a při společných sportovních aktivitách na hřišti budou jistě všichni studenti ještě dlouho vzpomínat. V neposlední řadě patří americkým studentům naše poděkování za jejich pracovní projekt realizovaný na školních prostorách. Věřím, že na tyto 3 dny, které provázelo velké nadšení všech zúčastněných a úžasná atmosféra přátelství a porozumění, budeme všichni ještě dlouho vzpomínat.

Mgr. Hana Havelová

 


Co řekli o této akci studenti Sexty B, kteří pomáhali s organizací:

Anna Samadzai:
Dozvěděli jsme se mnoho nového o americké kultuře, zbavili jsme se některých předsudků, ale hlavně jsme se při tom bavili. Všichni byli velmi milí a doprovázet je z hodiny na hodinu byla radost, ne povinnost. Zajímavou zkušeností bylo bubnování na popelnice a kyblíky, sice neobvyklé, ale opravdu jsme si to užili. Za sebe mohu říct, že jsem za tuto zkušenost velmi ráda a kdyby se rozhodli znovu přijet, neváhala bych znovu pomoct s organizací. Na památku nám po nich zůstala krásná mapa Spojených států na zdi jazykového pavilonu a mnoho milých zážitků a vzpomínek.


Andrea Theimerová:
Byla to opravdu zajímavá zkušenost, nejen se pohybovat v jejich blízkosti celé tři dny, ale i pozorovat mentalitu jinou než právě českou. Potěšilo mě, že i samotní Američané byli naším uvítáním nadšeni a hodnotili tuto návštěvu velice pozitivně. Z odpoledních aktivit jsem se s mnohými pokoušela hrát americký fotbal - a tam už šlo opravdu o víc než jen rozumět, taky umět si poradit dokonce i se strategií hry. Američtí studenti nám dokonce jako novému školnímu týmu darovali pravý míč na americký fotbal. Děkuji tímto i prof. Havelové za zprostředkování "bližšího" kontaktu se studenty.


Alena Špániková:
Tato skvělá příležitost setkat se s Američany byla opravdu nezapomenutelná. Osobně si myslím, že mi to pomohlo překonat stud mluvit anglicky a taky se zlepšit. Skupina studentů byla opravdu velmi přátelská, skvěle jsme si rozuměli a rozpovídali se o sobě i ti nemluvní jedinci. Naučili nás novou hru: Big Bottle, která nás velice zaujala. Byla jsem udivená, jak se jim všechno v České republice a hlavně na naší škole líbí (taky školní kuchyně - jídla si dokonce vyfotili a vystavují je na svých internetových profilech). Všechny aktivity s nimi byly plné legrace a zábavy. Jsem moc ráda, že jsem měla tu příležitost být s nimi skoro každou volnou minutku a určitě by bylo fajn, kdyby se tato akce mohla zopakovat.

 

  • Publikováno: 17.4.2009

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba