gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Naši studenti navštívili LEGIOVLAK

Termín konání akce: 7.9.2016 - 12.9.2016

Studenti seminářů moderních dějin ze septim, třetího a čtvrtého ročníku navštívili unikátní výstavní expozici na kolejích. Legiovlak je ambiciózním projektem Československé obce legionářské, jehož výsledkem je věrná replika legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace československých legií. Vlak je přistaven na opavském nástupišti nádraží v Ostravě-Svinově od 2. do 15. září 2016. Zájemci z řad studentů aučitelů mohou expozici projít jakýkoliv den individuálně. Velice to všem milovníkům moderní historie doporučujeme!

Odborný výklad poskytl našim studentům průvodci v replikách legionářských uniforem, provedli nás jednotlivými vagony, vylíčili historii československých legií, zaměřili se hlavně na Českou družinu a boje i anabázi ruských legionářů, popisovali každodenní strasti a starosti našich vojáků na daleké Sibiři i jejich roli v ruské občanské válce. Velice sugestivní prohlídka studentům umožnila si v reálných parametrech představit, v jakých stísněných poměrech a s jakým vybavením se naše vojsko po několik let pohybovalo po transsibiřské dráze.

Bližší informace o jednotlivých zastávkách Legiovlaku, virtuální prohlídku i fotografie naleznete ZDE

Vlak křižuje od května 2015 celou Českou republiku a jeho cesta skončí až v roce 2020. Legiovlak pomáhá veřejnosti a především mládeži obnovovat povědomí o čs. legiích a jejich zásluhách na vzniku samostatného československého státu.

Vstup do expozice Legiovlaku je zdarma a to i díky podpoře Ministerstva obrany ČR, Ministerstva dopravy ČR, Českých drah a. s., SŽDC, ČD Cargo a. s. a dalších partnerů.

Petr Šimíček

  • Publikováno: 7.9.2016

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba