gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Naši studenti na táboře „Remember Europe“

Termín konání akce: 5.8.2012 - 12.8.2012

Ve dnech 5.- 12. srpna 2012 se delegace devíti studentů a studentek z Gymnázia Olgy Havlové v Ostravě-Porubě a Gymnázia Pavla Tigrida zúčastnila mezinárodního setkání v rámci zemí Visegrádské čtyřky. Dvoučlenný doprovod obstarali Tom Rett (učitel GOH a člen O.s. PANT) a Adam Blisa (absolvent GOH a člen O.s. PANT). Jednalo se o první studentské setkání podobného druhu, které bylo organizátory nazváno „Remember Europe – 2012 International Summer Youth Camp“. Konalo se v Maďarsku, v Budapešti a lidové škole Lakitelek. Cílem letního tábora bylo především umožnit mládeži ze střední a východní Evropy co nejlépe poznat nedávné dějiny sousedních států v druhé polovině 20. století.

Naši studenti na táboře „Remember Europe“

Po příjezdu do Budapešti, ubytování a večeři dostali studenti volný čas na procházku večerním městem. Druhý den ráno již kompletní delegace nastoupily do autobusu a zamířily do maďarského Parlamentu. Ten si mohli studenti prohlédnout, vyslechli výklad o historii této instituce, jejím fungování a další zajímavá fakta. Po návštěvě Parlamentu se studenti přesunuli do Lakiteleku, kde se nachází areál lidové školy. Program týdenního setkání byl opravdu pestrý. Jednotlivé delegace představily historii a kulturu svých zemí a škol, ze kterých byly vyslány. V dalších dnech studenti navštívili Národní památník, termální lázně, věnovali se maďarskému povstání v roce 1956 i vzpomínkám pamětníků. Navštívili rovněž festival v Bugáci, věnovaný kočovným národům, okolí řeky Tizsy, jeden den sportovali. V závěru setkání jim talentovaný hudebník a sběratel lidových hudebních nástrojů představil jednotlivé exemlpáře a zahrál na ně.

Setkání bylo výbornou příležitostí pro vytvoření multikulturního prostředí, představení historie jednotlivých zemí či konfrontaci různých perspektiv a názorů.
Hledáním a nalézáním toho, co máme společné, jsme se poznávali, vytvářeli přátelské vztahy, a tím zabraňovali vytváření stereotypů a konfliktů. Proto doufáme, že tradice bude skutečně založena a setkání se bude příští rok opakovat.

Mezinárodní letní tábor – „Remember Europe“
Budapest – Lakitelek , 5.-12. srpna 2012

Organizátor: „Kids of Budapest 1956” Foundation
Účastníci: Studenti a učitelé z České republiky, Polska, Slovenska a Maďarska (55 účastníků)

za podpory International Visegrad Fund

Partneři:
PANT – Polanka nad Odrou Homepage: http://www.pant.cz
Kultúra I Sztuka - Varsó Homepage: Informations
KIKELET - Kassa Homepage: http://www.kikelet.sk

  • Publikováno: 7.9.2012

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba