gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Naši studenti a učitelé v živém vysílání Fokusu Václava Moravce!

Termín konání akce: 12.2.2019

V úterý 12. února 2019 se vypravila skupina studentů ze třetích a čtvrtých ročníků (septim a oktáv) v doprovodu svých učitelů do Prahy na živé natáčení pořadu FOKUS Václava Moravce z pantheonu Národního muzea. Pozvání do přímého přenosu předcházelo natáčení reportáže na naší škole a cesta pětadvacetičlenné skupiny našich studentů byla odměnou a poděkováním celého týmu tvůrců pořadu za vstřícnost, spolupráci i přátelské přijetí, se kterým se u nás setkali. 

Dramaturgyně z redakce FOKUSu pro naši skupinu připravily jedinečnou, téměř tříhodinovou exkurzi v sídle České televize na Kavčích horách. Dopoledne jsme v budovách zpravodajství sledovali v doprovodu erudovaného průvodce, který s ČT spojil většinu svého profesního života, vysílání za plného provozu! Navštívili jsme postupně jednotlivá studia, podívali se do zákulisí přípravy některých pořadů, rovněž do magické místnosti režie a vizuálních kouzel. O něco později jsme prošli tradiční prohlídkovou trasu po dalších studiích, během níž jsme nakonec doputovali také do výstavní expozice filmových kostýmů. Tam propuklo pravé kostýmní šílenství a členové naší skupiny se rychle proměňovali v podivuhodné bytosti z bájí, pověstí, pohádek či tajemných světů pořadů České televize.

Po odpoledním vydechnutí nás večer čekalo vyvrcholení celého dne a opravdu nevšední zážitek - živé vysílání pořadu z reprezentativních a nově zrekonstruovaných prostor pantheonu Národního muzea. Usedli jsme mezi 250 diváků a v obklíčení zhruba desítky filmových kamer sledovali dvouhodinové přemítání o dějinách ve třech tematických oddílech. Fascinoval nás suverénní výkon moderátora pořadu Václava Moravce, který debatu s jednotlivými dvojičkami pozvaných hostů vedl s jistotou, v obdivuhodně lehkém a přátelském tónu. V průběhu pořadu se na obrazovkách diváků rovněž vysílala dokumentární reportáž o výuce dějepisu na naší škole. V poslední čtvrtině FOKUSu pokládali šestici hostů dotazy zúčastnění studenti, pět z nich bylo přímo z naší školy. Všichni překonali pochopitelnou nervozitu a vedli si opravdu dobře. Hvězdou celého večera se stal náš septimán a milovník dějepravy Ondřej Rybníček, který ve svém dotazu-přednášce zrekapituloval dějiny sokolstva v českých zemích a zasloužil si uznání přítomných hostů i spontánní potlesk z publika! Poté, co kamery utichly a vysílání skončilo, jsme se ještě krátce pozdravili s přáteli, kteří byli hosty pořadu, rozloučili se s Václavem Moravcem, režsérem FOKUSu i oběma dramaturgyněmi a vyrazili na noční vlak do Ostravy.

Celý díl pořadu FOKUS "Potíže s dějinami" můžete zhlédnout na i-vysílání ČT ZDE

Osmiminutovou reportáž z naší školy můžete zhlédnout ZDE

Petr Šimíček

 



Pořad FOKUS (měsíčník) se již od roku 2015 zaměřuje na proměny společnosti, technologií a vztahů mezi lidmi. Základní informace o pořadu včetně odkazů na starší díly najdete ZDE

Hosty pořadu "Potíže s dějinami" byli:
Adéla Gjuričová – politoložka
Jiří Strach – režisér
Pavel Kosatík – spisovatel
Oldřich Tůma – historik
Michal Lukeš – historik a slovakista
Pavel Martinovský – pedagog

Okruhy témat, která tento FOKUS otevřel:
Co jsou historická fakta a co historické lži?
Jak vykládat minulost a kdo je k tomu povolán?
Jakou roli hrají v dějinách jednotlivci?
Kdy sílí volání po vládě pevné ruky?
Je vůbec možné se z historie poučit?
Je dějepis nuda?
Proč je třeba zabývat se minulostí?
Jak přitáhnout k historii pozornost?
Proč se učitelé bojí výkladu moderních dějin?
Budeme nuceni historii znovu prožít?

  • Publikováno: 13.2.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba