gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Naše výstava o Olze Havlové ve Washingtonu!

Termín konání akce: 5.9.2013 - 31.10.2013

Anglická verze putovní výstavy „Olga Havlová ve vzpomínkách přátel a fotografiích Bohdana Holomíčka“, kterou vytvořilo naše gymnázium a Občanské sdružení PANT měla slavnostní vernisáž na velvyslanectví České republiky ve Washingtonu. Instalace byla součástí téměř dvouměsíčního kulturního festivalu „Mutual inspirations“, který je letos věnován Václavu Havlovi.

Výstava vznikla u příležitosti 80. výročí narození Olgy Havlové, nejdříve v české a později ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů v Praze také v anglické verzi. Vernisáž pro americké publikum se odehrála 5. září 2013 ve večerních hodinách v rámci slavnostního zahájení celého festivalu „Mutual inspirations“, který je věnován Václavu Havlovi. Výstava o jeho první ženě tudíž smysluplně doplnila program festivalu, jehož základním tématem je osobnost Václava Havla, jeho vězeňské zkušenosti či dramatické dílo. Festival zahájili zástupci českého velvyslanectví, poté představili členové iniciativy Političtí vězni.cz základní biografické údaje a prameny k Václavu Havlovi. Naši výstavu zahájili a uvedli autoři z občanského sdružení PANT spolu se zástupci ÚSTR.

Akce vzbudila nebývalý zájem, vernisáže a následné recepce na velvyslanectví ČR ve Washingtonu se zúčastnily asi dvě stovky hostů. Mezi americkými návštěvníky byli také zástupci ministerstva zahraničí, Pentagonu, akci pozdravem podpořila Madeleine Albrightová. V sále bylo rovněž mnoho československých exulantů a reprezentantů krajanských sdružení. Velmi nás potěšila svou přítomností dcera Milady Horákové Jana Kánská s chotěm či Jana Švehlová, psycholožka, dcera politického vězně, zakladatelka sdružení Dcery 50. let, manželka vnuka prvorepublikového premiéra Antonína Švehly a především "dobrá duše", která nám pomáhala s přípravou této náročné akce. Dlouholeté podpory Jany a Tonyho Švehlových si moc vážíme!

Návštěvníci během večera se zájmem listovali reprezentativními anglickými katalogy, jejichž obsahem jsou vzácné snímky Bohdana Holomíčka i veškeré texty z výstavních panelů, a moc rádi si je odnášeli jako dárek domů. Závěr slavnostního dne obstarala projekce filmu Jana Nováka "Občan Havel jede na dovolenou", po němž následovala recepce, živé debaty a přátelská setkání.

  • Publikováno: 15.9.2013

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba