gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Naše gymnázium bude zastupovat školy ASPnet v České komisi pro UNESCO

Termín konání akce: 23.11.2017

Během zasedání Koordinačního týmu Sítě přidružených škol UNESCO v ČR konaného 23. listopadu 2017 v sekretariátu České komise pro UNESCO v Praze byl v jednokolové tajné volbě předsedou na období 2017 až 2020 zvolen Petr Šimíček. Předsedu Koordinačního týmu bude v prosinci ministr zahraničí jmenovat zástupcem českých škol ASPnet v národní České komisi pro UNESCO, což je pro naší školu poctou a uznáním její aktivní činnosti na poli lidskoprávní tematiky v celorepublikovém měřítku.

Česká komise pro UNESCO byla zřízena usnesením vlády ze dne 1. 6. 1994 jako poradní orgán vlády. Hlavním úkolem komise je zprostředkovávat styk našich institucí a odborníků s UNESCO. Komise studuje dokumenty UNESCO, rozšiřuje myšlenky organizace v ČR a současně předkládá do pařížského sekretariátu náměty na další činnost UNESCO. Členy Komise jsou představitelé ústředních a dalších významných vědeckých, kulturních a pedagogických institucí, jakož i významné osobnosti české vědy a kultury. Členství v Komisi je čestné, členové jsou jmenováni na čtyřleté období.

Shrnutí pražského zasedání Koordinačního týmu Sítě přidružených škol UNESCO

Národní koordinátorka v zastoupení vedoucí tajemnice České komise pro UNESCO informovala o činnosti UNESCO a České komise pro UNESCO v roce 2017. Zmínila činnost České komise pro UNESCO a jejích orgánů, tj. Výkonného výboru a odborných sekcí, během kterých pravidelně informuje o činnosti Sítě přidružených škol UNESCO v ČR.

O výsledcích práce českých škol v uplynulém roce a o činnosti Koordinačního týmu bude Eva Anna Kafková, tajemnice České komise pro UNESCO a národní koordinátorka Sítě přidružených škol UNESCO v ČR, spolu s Petrem Šimíčkem, předsedou Koordinačního týmu, informovat na nadcházejícím plenárním zasedání České komise pro UNESCO dne 15. prosince 2017 na Ministerstvu zahraničí ČR v Černínském paláci v Praze. Zaměří se především na dvě témata: zviditelnění Sítě a podpora uznání činnosti členských škol zejména ze strany ČŠI. Vedoucí tajemnice České komise pro UNESCO Mgr. Radka Bordes následně připomněla smlouvu mezi Českou komisí pro UNESCO a Českým rozhlasem, v jejímž rámci by mohla být jedním z témat právě činnost Sítě přidružených škol UNESCO.

Koordinační tým vzal na vědomí informaci o připravovaných změnách činnosti Sítě přidružených škol UNESCO, které připravuje Sekretariát UNESCO v Paříži a které byly prezentovány na zasedání národních koordinátorů Sítě přidružených škol UNESCO, jež se uskutečnilo dne 3. listopadu 2017 na okraj 39. zasedání Generální konference UNESCO. Větší či menší změny se týkají zejména poslání, cílů, systému řízení, členství, aktivit a projektů a systému podávání zpráv. Veškeré změny budou muset být náležitě zohledněny v Chartě Sítě přidružených škol UNESCO v ČR. V této souvislosti rovněž dojde k vyhodnocení plnění povinností ze strany členských škol a případnému návrhu ukončení členství těm školám, které povinnosti opakovaně neplní.

Hodnocení 23. zasedání Valného shromáždění Sítě přidružených škol UNESCO v ČR, zasedání v Kroměříži se zúčastnilo 81 zástupců z 51 členských škol. Národní koordinátorka informovala členy Koordinačního týmu o stavu plnění povinností vyplývajících z Charty, mezi které patří i povinná účast na zasedání Valného shromáždění. Pokud jde o ústní prezentace škol, členové Koordinačního týmu apelovali na nižší počet škol vybraných k prezentaci a přísné dodržování časového limitu a stanoveného obsahu prezentace, která by měla být zaměřena výhradně na aktivity konané v rámci dlouhodobých aktivit v rámci tematických zaměření UNESCO či Týdne škol UNESCO a nikoliv na obecnou prezentaci školy. Pokud jde o prezentace školních projektů formou plakátů, členové Koordinačního týmu upozornili na velké prostorové a materiální nároky výstavy, přičemž by bylo dobré zorganizovat tuto prezentaci např. za využití projekční techniky, čímž by se prostorové a materiální nároky výstavy značně snížily. Koordinační tým vyslovil souhlas s tím, aby národní koordinátorka zaslala na začátku prosince všem školám upomínku týkající se výzvy k předložení návrhů na pořádání 24. zasedání Valného shromáždění v roce 2018, jehož přípravou se Koordinační tým bude podrobně zabývat na svém jarním zasedání 2018.

  • Publikováno: 24.11.2017

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba