gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Náš student stážistou v projektu Otevřená věda II

Projekt Otevřená věda II je určen mimořádně nadaným středoškolským studentům, kterým umožňuje, aby se pod vedením zkušeného lektora zúčastnili vědeckých stáží na vědecko-výzkumných pracovištích Akademie věd ČR a výzkumných pracovištích spolupracujících vysokých škol po celé České republice. Studenti tak mají unikátní možnost podílet se na vědeckém výzkumu v přírodovědných a technických oborech a získat velmi dobrý přehled o aktuálním dění a perspektivách rozvoje vědy a výzkumu. Nejlepší studenti pak mohou své práce publikovat v odborných vědeckých časopisech, účastnit se studentských konferencí v ČR, nebo vystoupit se svým příspěvkem na konferencích zahraničních.

Náš student kvinty B Martin Konečný úspěšně prošel přísným výběrovým řízením a získal možnost zapojit se do badatelské činnosti na Ostravské univerzitě.
Smyslem jeho stáže je navrhnout senzory pro pokud možno co nejpřesnější měření fyzikálních veličin, včetně neelektrických, jako jsou vlhkost, teplota, přítomnost plynů a další. Měřicí prostředí tvoří modifikace otevřeného slovinského projektu Com-lab (více zde), což je vlastně otevřený komplet volně dostupných zdrojových kódů a konstrukční dokumentace včetně popisu základního použití.
Hlavní oblastí aplikace systému je nasazení jako pomůcky pro výuku a provádění laboratorních prací ve středoškolském prostředí, obzvláště pak pro gymnázia nebo střední průmyslové školy. Cílem je tedy zpracovat návrhy a doporučené kalibrace jednotlivých senzorů společně s pracovními listy pro učitele i studeny pro případnou aplikaci systému při laboratorních pracích. Nespornou výhodou je možnost připojení měřicí soupravy po instalaci adekvátního software k libovolné PC stanici, tedy i třeba k notebookům studentů, což u starších systémů, jmenovitě například u systému ISES, není možné, protože pro jejich funkci je zapotřebí speciální interní měřicí deska - tzn. nutná instalace zařízení uvnitř PC stanice. Aktuálně jsou rozpracovány moduly trojosého akcelerometru, teploměru a optozávory, v budoucnu je plánován modul tlakoměru, snímače polohy, magnetického pole, akustického tlaku a mnohé jiné.

Přímý odkaz na popis tématu stáže lze nalézt zde (stáž číslo 3.32).

Martin Konečný, Jana Huvarová
 

  • Publikováno: 1.3.2010

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba