gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Národní cena pro náš eTwinningový projekt

V průběhu minulého školního roku třída sexta A pracovala spolu s žáky z Francie, Itálie a Polska na eTwinningovém projektu s názvem „Super Eurocouple and Euroorganization“.

Cílem projektu bylo vytvořit dvojici evropských superhrdinů, kteří pomohou řešit problémy současné Evropy.
 

Participující studenti byli rozděleni do osmi mezinárodních skupin, ve kterých plnili společně zadané úkoly: společně popsali vzhled a charakter hrdinů, nakreslili je, propůjčili jim svůj hlas a společně pak hlasovali o nejlepších ztvárněních. Když byli hrdinové na světě, nastal čas zamyslet se nad problémy, se kterými se evropské země potýkají v 21. století (např. nezaměstnanost, bezdomovectví, šikana, bezpečnost na silnicích atd.). Etwinneři si museli určité informace vyhledat na internetu, aby mohli přistoupit k dalšímu úkolu, kterým byly videoreportáže. Týmy byly znovu rozděleny na ty, které kladou otázky, a ty, které odpovídají. Následně pak byla všechna videa sestříhána do jednoho klipu. Náš velký dík patří Danielu Radvanskému, který této práci věnoval hodně času a úsilí. Videi naše práce neskončila. Dalším úkolem bylo vytvoření letáků nebo plakátů, které na zmiňované problémy upozorňují anebo navrhují jejich řešení. A to už byl téměř závěr projektu, protože všechny výstupy byly publikovány v online časopise. Projekt byl tedy u konce a nastal čas na evaluaci. Čeští studenti však nebyli zcela spokojeni, protože očekávali na závěr komiks. Nezbylo nic jiného, než ho vytvořit.

Jedním s cílů projektu bylo smysluplně využívat IT nástroje. To se dařilo velmi dobře, nicméně studenti používali i tradiční formy jako kreslení, měli jsme i nástěnku s obrázky.

Na závěr bych chtěla francouzské skupině sexty A poděkovat za práci na projektu, který získal Certifikát kvality, 1. místo ve své kategorii při udělování Národních cen a nakonec jsem měla možnost a čest projekt prezentovat na Evropské eTwinningové konferenci v Bruselu, která se konala ve dnech 22. - 24. října 2015.

Jolana Strýčková

Online časopis si můžete prohlédnout zde.

 

  • Publikováno: 28.10.2015

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba