gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Na skok do Afriky

Termín konání akce: 1.5.2020 - 30.6.2020

Přijměte prosím pozvání na možnost aspoň koutkem oka nahlédnout do života afrických dětí. Organizace Centrum Dialog nám dočasně zapůjčila svou putovní výstavu fotografií s názvem Afrika očima dětí. Tato výstava v současné chvíli zdobí chodbu naší školy vedoucí do ředitelského pavilonu. Věřím, že Vás poutavé fotografie v doprovodu textů z dalekého kontinentu zaujmou a potěší.

Pošli špunta do školy je oknem do života dětí z programu adopce na dálku. Je věrným svědectvím života na druhé straně zeměkoule, kde vzdělání není pro každé dítě samozřejmostí. Nahlédněte s námi do pestrobarevné Keni a Guineje, kde život plyne jinak a lidem úsměv nechybí.

Výstava je výsledkem ojedinělého fotografického projektu, na jehož počátku byla sbírka starých fotoaparátů v České republice a děti z nejchudších částí Keni. Pod vedením místního profesionálního fotografa, Aliho Baristy, zaznamenávaly děti podporované Centrem Dialog, o.p.s. momenty svého každodenního života. Výsledkem projektu je série fotografií, které zachycují Keňu – domov malých fotografů – pohledem, který nezachytí snad ani ty nejlepší cestovatelské dokumenty.

Centrum Dialog, o.p.s. je nezisková organizace působící od roku 1998 na poli rozvojové spolupráce a vzdělávání. Společně s mnoha českými rodinami, školami, firmami a jednotlivci pomáháme měnit životní osudy dětí v Guineji a Keni již od roku 2002 díky projektu Pošli špunta do školy. Od jeho začátku získalo šanci na vzdělání více než 3 500 dětí.

Naše škola má prostřednictvím organizace Centrum Dialog v současné době v adopci dvě děti: chlapce Luqmana a dívku Lydii.

Dobrovolná sbírka školy ve výši 30 Kč od žáka dokáže pokrýt náklady na rok jejich studia ve škole, aby mohli získat alespoň základní vzdělání. Snažíme se učit naše studenty pomáhat lidem, kteří se nenarodili v blahobytu. Za vaše finanční příspěvky srdečně děkujeme.

Instalace výstavy proběhla nedlouho před začátkem karantény, proto bychom Vám ji rádi zprostředkovali alespoň touto cestou.

Mgr. Barbora Michálková
 

  • Publikováno: 22.6.2020

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba