gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Na kus řeči s kriminalistou

Termín konání akce: 11.3.2021

Dnešní doba je typická přesunutím mnoha aktivit do online prostoru. Rozhodly jsme se proto využít tyto možnosti a zkusit zprostředkovat studentům rozhovory s odborníky z praxe. Pár z nich nám již přislíbilo účast a nyní zbývá jen domluvit termíny.

Prvním hostem byl 11. 3. vrchní komisař oddělení kybernetické kriminality v Olomouci kpt. Bc. Pavel Schweiner. Za své několikaleté působení u policie již vyřešil mnoho případů spojených s kyberprostorem. Také je poradcem online poradny a lektorem projektu E-Bezpečí.

Besedu zahájil povídáním o svých začátcích u policie ČR, dále studentům řekl, čím vším se na oddělení zabývají a celé to prolnul případy, které řešil. Mohli jsme zjistit, co dělat v určitých situacích, jak vypadá výslech zneužívaného dítěte nebo třeba jak nahlásit trestné činy. I přesto, že na některé dotazy odpovědět nemohl, aby neprozradil metody, které při vyšetřování využívají, tak se snažil odpovídat otevřeně na otázky, jež mu studenti kladli.

“Ve čtvrtek 11. 3. jsme měli možnost zúčastnit se online besedy s kriminalistou. Dozvěděli jsme se, co je náplní jejich práce, a musím přiznat, že mě trošku překvapilo, čím vším se vlastně zabývají. Bavili jsme se také o bezpečnosti na internetu a narazili jsme i na film V síti. Líbilo se mi, že pan kriminalista byl ochoten nám odpovědět na naše dotazy a také nám sdělit svůj upřímný názor na některé záležitosti.” Adriana Š., 4.B

Mgr. Pavla Střílková a Mgr. Jana Langrová
 

  • Publikováno: 23.3.2021

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba