gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Na Harvard zadarmo aneb možnosti rozšíření znalostí

Do studia na prestižních amerických univerzitách se s elánem pustil náš student Tomáš Deingruber, aniž by při tom opustil Ostravu. První ze započatých studijních kurzů již úspěšně dokončil a pokračuje v dalších. Tomášovi přejeme mnoho úspěchů a doufáme, že bude inspirací pro další talentované studenty naší školy!

„Na Harvard zadarmo.“ Tak zněl titulek jednoho článku, který mi paní profesorka Huvarová doporučila přečíst. A rozhodně poslala tuto informaci dobrým směrem. Článek pojednával o možnosti studia online kurzů prestižních amerických vysokých škol, a jelikož mám osobní výzvy rád, rozhodl jsem se podívat na stránky, které tuto službu nabízejí. Na portálu EdX jsem nakonec objevil zajímavé kurzy, které mě zaujaly. Díky své zálibě v chemii jsem se přihlásil do kurzu Introduction to the solid state chemistry (volně přeloženo jako Úvod do chemie pevných těles), vedeného pod záštitou MIT, prestižní americké technické univerzity, a díky menšímu zájmu v technologiích, ale i kvůli věhlasu univerzity jsem se také zapojil do kurzu Introduction to computer science (Úvod do informatiky), pořádaného Harvardovou univerzitou.
Plnění jednotlivých lekcí nebylo vždy jednoduché. Bylo třeba pozorně sledovat jednotlivá videa, dělat průběžné kvízy, každý týden plnit domácí úkoly a dvakrát za dobu trvání kurzu vyplnit i zkoušky. Stálo mě to hodně úsilí, které bylo nakonec po pěti měsících odměněno ziskem certifikátu o splnění kurzu. Většina těchto výukových serverů totiž po úspěšném splnění kurzu (dosáhnutí určené bodové hranice v testech) vydává certifikát se jménem účastníka, kurzu a vysoké školy, která lekce zaštiťuje. Navíc obsahuje internetový odkaz na stránku potvrzující pravost certifikátu.
V tom druhém, ale také i jiných kurzech, stále pokračuji. S touto zkušeností jsem velice spokojen a doporučuji to zkusit všem poznáníchtivým spolužákům, kteří chtějí rozšířit své znalosti.
 

Tomáš Deingruber
sexta A


 

  • Publikováno: 3.3.2013

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba