gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Muzeum Hlučínska, to musíte vidět!!!

Termín konání akce: 20.1.2020

 V pondělí 20. ledna 2020 se studenti dějepisného semináře z třetích ročníků zúčastnili exkurze do Muzea Hlučínska, kde absolvovali vzdělávací workshop Století Hlučínska. Krátkou zprávu na web školy napsala studentka Veronika Valková ze septimy B.   

 

 
Velitel našeho semináře, pan profesor Jiří Sovadina, přišel s nápadem podniknout dobrodružnou dějepravnou výpravu do malého, ale obsahově nabitého Muzea Hlučínska. Tento nápad jsme s nadšením přijali a dne 20. ledna 2020 odpoledne uskutečnili.
Naše společná cesta započala na autobusové zastávce Duha směrem Hlučínské autobusové nádraží. Jízda autobusem číslo 75 nebyla nijak příjemná vzhledem k množství pasažérů cestujících s námi, ale vidina odpoledne stráveného v Hlučíně, získání nových a zajímavých historických informací, nám dala sílu přejít toto úskalí s úsměvem na tváři.

Z autobusového nádraží se nám podařilo poměrně rychle dostat do našeho cílového bodu. Tam již čekal náš průvodce Jiří Neminář, který nás muzeem provedl a obohatil náš život o spousty nových historických faktů a souvislostí. 

Měli jsme tu čest jako první vidět video zobrazující události hlučínského náměstí v průběhu 20. století od dob, kdy bylo součástí Německého císařství až po vznik samostatné České republiky. Snímek nám dal možnost dozvědět se, čeho všeho mohl být Hlučínský občan narozený v roce 1900 svědkem. Jako součást prohlídky nám byl poskytnut pracovní dvojlist, který byl určen pro badatelskou práci na základě již dříve zhlédnutého videa a stálé expozice muzea. 

Toto pondělní dobrodružství vyvrcholilo na hlučínském náměstí, kde jsme mohli po skončení exkurze nasávat krásu a historii města nebo se třeba posilnit něčím na zub. 

Veronika Valková
 
  • Publikováno: 23.1.2020

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba