gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

MS GYOHAVL v lyžování a snowboardingu

Termín konání akce: 4.3.2019

První březnové pondělí letošního roku jsem se již podruhé v historii naší školy vydali na (dnes už snad tradiční) „Mistrovství GYOHAVL v lyžování a snowboardingu“. Jelikož již skoro celý únor oplýval jarními, místy až vysokými teplotami, šlo pro většinu účastníků o jednu z posledních konfrontací s posledními zbytky sněhu.

Odjezd k vrcholné akci letošní školní lyžařské sezony proběhl již ve velmi brzkých ranních hodinách. Po nepříliš dlouhé cestě autobusem, která příjemně ubíhala, jsme byli nuceni přesednout do o něco málo lépe vybaveného vozidla, které nás přes všechny překážky na trati dopravilo až k samotné sjezdovce na Gruni. Zde jsme se ihned přemístili do místní „klubovny“, kde okamžitě vznikly skupinky nejrůznějších týmů ladící strategii na onen závod. Po chvilce taktických pokynů přišlo na řadu rozdání startovních čísel. Poté se soutěžící ještě naposledy posilnili a pádili na svah. Někteří lyžaři vypadali, že jsou na sjezdovce každým dnem, jiní zase museli ze svých jezdítek oprašovat hrubou vrstvu prachu. Ti aktivnější již tedy sjížděli potřetí svah, zatímco jiní, kteří zde přijeli pouze na výlet, tlačili poslední řízečky od milovaných maminek.

Profesionální pořadatelé tedy začali pečlivě připravovat závodní dráhu. O vysoké profesionalitě není sporu, jelikož tu pravou dráhu našli až na druhý pokus! Když již sjezdovka vypadala jako na Mistrovství světa v Kitzbühlu, stačilo již tedy pouze postavit startovní a cílovou branku, nastavit stopky a mohlo se začít! Netrpěliví závodníci tedy odjeli svou jízdu ihned ze startu a čekali na výkony svých soků. Startovní pole se blížilo zdárně do konce, když se na startu objevila udatná skupina žáků, kteří místo závodění vypadli spíše, že si přišli užít místní panoramata. Poté, co celá skupina odjela svou jízdu, přišly na řadu jízdy opravné. Této opravy se zúčastnila letos pouze jedna jediná „padavka“ a to tedy Kačka Dostálová – ta se nakonec i přes nepovedenou první jízdu umístila na stupních vítězů, proto bych v příštím roce volal po zavedení technologie VAR, která je dnes již velmi známá například v českém fotbale.

Poté, co závody skončily, pokračoval již program dle každého režie. Dětičky si s radostí užívaly posledního sněhu, zatímco se na sjezdovce objevil také jeden strašlivý Tyranosaurus Rex! Sjel si několikrát svah a poté už ho opět nikdo nikdy neviděl. Chvíli po poledni jsme se vydali na oběd do místní chaty, kde si pro nás paní kuchařky připravily rajskou omáčku. Poté nadále pokračoval volný program až do třetí hodiny, kdy proběhlo vyhodnocení jednotlivých disciplín.

Závod na snowboardu ovládl před loňským vítězem Adamem Vjačkou oktaván Soti Pupakis. Ženskou část závodu na lyžích si podmanila Terka Hlinková a mužskou část obhájil zase Dan Pastrňák. Absolutní vítězkou se nakonec stalo právě Terka, která své vítězství mohutně oslavila s celým svým realizačním týmem, který mimochodem posbíral klasicky největší část medailí. Poté již následovala pouze poslední fotka na třídní Instagram septimy A, převlečení do suchého a pro některé již únavná cesta zpátky ke škole.

Myslím si, že se akce opět velice vyvedla a doufám, že se tato tradice na škole udrží. Jelikož právě na tyto akce si žáci uchovávají ty nejkrásnější vzpomínky a bylo by škoda o ně přijít! Přece jen je někdy fajn vyjít z toho každodenního školního stereotypu. V neposlední řadě děkujeme všem profesorům za organizaci.

Adam Gelnar, 3. C

Výsledky

Kategorie - chlapci

1. Pastrňák Dan  23,73
2. Michálek Jan 23,87
3. Češka David 24,56


Kategorie - dívky

1. Hlinková Tereza 23,26
2. Dostálová Kateřina 25,92
3. Bystroňová Adéla 27,12


SNB

1. Pupakis Sotirios 31,01
2. Kovala Michal 32,31
3. Vjačka Adam 33,40

Brontosaurus 41,04

 

 

 

  • Publikováno: 19.3.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba