gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Moravskoslezský matematický šampionát 2015

Termín konání akce: 22.10.2015

Dne 22. 10. se na Wichterlově gymnáziu konal 13. ročník tradiční soutěže s názvem Moravskoslezský matematický šampionát. Z naší školy se této akce zúčastnili tři studenti z předmaturitních ročníků, kteří reprezentovali Gymnázium Olgy Havlové v kategorii SŠ. Během dopoledne, které se dělilo do dvou soutěžních bloků, měli účastníci za úkol vyřešit pět úloh z různých oblastí matematiky.

Následně měli možnost zhlédnout jednu ze dvou nabízených přednášek, které si připravili členové Katedry aplikované matematiky z Vysoké školy Báňské. První přenáška s názvem „O klamavé intuici“ se týkala různých zajímavých matematických úloh, jejichž řešení jsou pro většinu „smrtelníků“ velmi překvapivá. Druhá přednáška se týkala matematických řad a posloupností a jmenovala se: „Je menza plná hlupáků?“. Tento ironický název poukazuje na nesmysluplnost úkolu známého z různých IQ testů a logických soutěží: „Doplňte následující člen řady čísel.“ Podíváme-li se totiž na tento úkol z matematického hlediska, zjistíme, že ať doplníme jakékoliv číslo za libovolnou řadu, vždy lze nalézt předpis této řady.

Před vyhlášením si všichni vyslechli ještě jednu přednášku Doc. Ing. Jiřího Cieńciały, člena rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace, která se týkala důležitosti matematiky v dnešním světě. Celá soutěž byla poté zakončena vyhlášením vítězů. Studenti Gymnázia Olgy Havlové se v konkurenci přibližně šedesáti soutěžících neumístili vůbec špatně:

Martina Šarmanová – 2. místo
Petra Štefaníková – 33. místo
Radek Diviš - 39. místo


Celá akce byla doprovázena dobrou náladou a všichni si z ní odnášíme skvělé vzpomínky a zážitky.

Martina Šarmanová

 

  • Publikováno: 12.11.2015

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba