gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Mobilita projektu Erasmus+ v Katalánsku

Termín konání akce: 10.5.2015 - 16.5.2015

V týdnu 10.-16.5. proběhla druhá mobilita našich studentů v rámci projektu Erasmus+ Solidarity without frontiers, tentokrát v Katalánsku v malém městečku Prats cca 80 km od Barcelony. Naši studenti se společně s týmy ze Slovenska, Itálie, Turecka a Německa účastnili různých charitativních aktivit, které pro ně připravili katalánští partneři. Tento multikulturní týden byl samozřejmě nabitý zážitky. Studenti poznali život v katalánských rodinách a ve škole, navštívili zajímavá místa, procvičili si svou angličtinu. Také měli možnost srovnání kultur všech zúčastněných zemí a domů se vrátili bohatší o nová přátelství. Následující řádky shrnují jejich pobyt.

Neděle 10.5.

Naše cesta do Katalánska začala v neděli ráno, kdy jsme v Praze nastoupili do letadla. Všichni jsme byli příjemně naladění, natěšení a nedočkaví. Let byl příjemný a trval necelé dvě hodiny. Po příletu do Barcelony jsme se setkali s našimi budoucími kamarády z Turecka a Slovenska a společně jsme se autobusem přesunuli do nedalekého městečka Prats, kde bydlí katalánské rodiny, u kterých jsme byli následující týden ubytováni. Katalánci nás velmi mile přivítali a poté jsme měli se svými rodinami každý svůj individuální program.

Pondělí 11.5.

V pondělí jsme poprvé šli do katalánské školy, kde proběhlo oficiální přivítání a prezentace aktivit, které nás v průběhu celého týdne čekají. Stihli jsme si také zahrát jejich oblíbenou hru Spiribol. Na závěr dne jsme se zúčastnili sbírky potravinové pomoci, při které jsme vybírali kartony s mlékem a jiné trvanlivé potraviny. Unavení po celém dni jsme se po skončení akce odebrali každý domů ke své hostitelské rodině.

Denisa Sikorová a Dominika Bechná, kvarta B

Úterý 12.5.

Dnes jsme navštívili Barcelonu. Ráno jsme přijeli do centra Potravinové banky, která rozděluje potraviny potřebným v Barceloně a okolí. Poté jsme se přesunuli na Montjuic, kde jsme v pevnosti poobědvali a kochali se výhledem na moře a celé město. Odpoledne nás katalánští studenti provedli po některých částech Barcelony a ukázali nám např. katedrálu Sagrada Familia a některé slavné domy architekta Gaudího.

Kateřina Krchňáková a Anna Kurková, kvarta B

Středa 13.5.

Ve středu jsme jeli pomáhat do centra jménem Camadoca. Zde jsme byli rozděleni do tří skupin a postupně jsme se střídali u různých dobrovolnických činností. Naše skupina jako první vyráběla pasti na raky pomocí běžně dostupných prostředků a poté jsme se šli podívat k řece na již chycené raky. Naše druhá aktivita spočívala ve vysazování nových rostlin také v okolí řeky. Před poslední činností jsme navštívili místní záchrannou stanici s mnoha druhy zvířat. Nakonec jsme stloukali ptačí budky. Odjeli jsme zpět ke škole v Prats a zde si nás vyzvedly hostující rodiny. Zbytek dne jsme prožili s rodinou a ostatními členy Erasmu+.

Valerie Friessová a Daniela Hurníková, kvinta A

Čtvrtek 14.5.

Na tento den se spoustu z nás velmi těšilo. Již podruhé jsme mířili do Barcelony, dnes jsme měli navíc slíbený dlouhý rozchod pro nakupování. Ráno začalo zcela klasicky. Sešli jsme se před školou v Prats, již před nástupem do autobusu jsme byli rozděleni do skupinek. Bylo to především proto, že každá skupinka navštíví v Barceloně jinou dobrovolnickou organizaci. My s Danem jsme se octli v nejmenší skupince, která jela v minibusu a směřovala do spolku Voluntariat per la llengua. Po dvou hodinách jízdy nás řidič vysadil u malého parčíku s jezírkem, kde jsme společně všichni snědli své svačiny a poté se vydali přímo do dobrovolnické organizace. Byli jsme usazeni v malé konferenční místnosti, kterou bych velikostí přirovnal k naší učebně hudební výchovy. Sám vedoucí spolku nám lámanou angličtinou vysvětlil, čím se jeho spolupracovníci zabývají. Jelikož Barcelona leží na území Katalánska, kromě španělštiny se zde primárně používá právě katalánština. Lidé, kteří sem přicestují z jiné části Španělska, tak hledají cesty, jak se tento jazyk naučit. Organizace hledá, školí a koordinuje dobrovolníky, kteří se zdarma scházejí se zájemci o osvojení si katalánštiny. Vše formou neformálních schůzek. Dobrovolník se tedy s klientem sejde například v kavárně. Debatují o jakýchkoli tématech, poznávají navzájem nové lidi, a především komunikují pouze v katalánštině. Vedoucí organizace především razil pravidlo, že nejvíce z jazyka člověk pochytí jeho používáním. Praxe je při výuce nejdůležitější. Další skupina navštívila organizaci Oxfam, která působí v přibližně 94 zemích po celém světě. Snaží se najít řešení chudoby a bezpráví po celém světě. Chtějí rovnost mezi chudými a bohatými lidmi. V budově Oxfamu byl také obchod se suvenýry, jehož zisky přispívají na pomoc lidem. Poslední skupina navštívila instituci San Juan de Dios, která pomáhá zdravotnickou péčí především v africkém státě Sierra Leone, jinak ale působí na všech kontinentech kromě Antarktidy. Velkou část přednášky vedla lékařka, která nejednou pomáhala přímo v Africe, například v době epidemie viru ebola, takže obzvlášť její projev studenty velmi zaujal. Tato organizace také v Barceloně provozuje nově a velmi poutavě zařízenou dětskou nemocnici, do které byla možnost nahlédnout.

Po návštěvě různých institucí jsme se setkali u přístavu v centru Barcelony a vydali se hledat místo na oběd. Na odpoledne byla naplánována prohlídka staré části města. Kromě pobřeží jsme také zavítali na obrovský trh, kde se dalo koupit snad úplně vše - od mořských plodů, přes sušené ovoce až po chilli papričky. Prohlídka byla ukončena na Plaça de Catalunya, kde jsme dostali dvouhodinový rozchod. Byla to pravděpodobně poslední příležitost nakoupit oblečení či suvenýry, neboť poslední den jsme měli strávit pouze v Prats a sobotní Girona také nebyla místem pro nákupní horečku.

Kryštof Blažej a Daniel Ptáčník, sexta B

Pátek 15.5.

V pátek ráno jsme se všichni sešli v naší katalánské škole a společně se vypravili na jedno ze dvou náměstí v Prats de Llucanes, kde už na nás čekala skupina seniorů, kteří aktivně navštěvují centrum DayClub. Cílem pátečního dopoledne bylo projít se společně s těmito staršími lidmi okolo Pratsu a popovídat si. Vzhledem k tomu, že tamější senioři mluví povětšinou jen katalánsky nebo španělsky, se zdálo, že "povídat si" nebude úplně lehký úkol. Ale nakonec to nebyl žádný problém, studenti a učitelé z pěti evropských zemí se rozvrstvili mezi katalánské studenty, kteří naše otázky seniorům překládali, a tak jsme se během procházky dozvěděli vše, co jsme chtěli vědět. Tito lidé byli velmi milí a srdeční, vyfotili se s námi a naučili nás typický tamější tanec, takže na konci našeho společného programu před radnicí si ho celá skupina mohla zatančit. Poté jsme se už museli rozloučit a na nás čekalo občerstvení na zahradě radnice, proslov starosty Pratsu a chvíle odpočinku. Když jsme opět nabrali sil, vrátili jsme se do školy. Tam jsme v mezinárodních skupinách vytvořili prezentace o katalánské mobilitě, naobědvali se, a protože pátek byl poslední den před odjezdem, zbytek odpoledne jsme měli čas na zabalení věcí a na rozloučení se všemi studenty. Večer se ještě většina lidí sešla v jednom z tamějších barů, a když jsme se rozcházeli domů, byl to nejsmutnější moment celého týdne. Ale v tu chvíli jsme si uvědomili, že si tuhle velkou příležitost všichni užili a že i ostatní budou na tento týden vzpomínat tak rádi jako my.

Sobota 16.5.

Během sobotního rána se všechny skupiny vydaly na cestu domů. Naše česká skupina jako jediná odlétala z Girony, kde jsme měli čas na návštěvu města, oběd a poslední nákupy. Ale byli jsme všichni tak unavení, že jsme si oddychli, když jsme v pořádku dorazili na letiště. Naše letadlo asi o dvě hodiny později přistálo v polském Krakowě, kde už na nás čekal minibus, a večer jsme dorazili do Ostravy beze ztrát. Přijeli jsme domů plní dojmů, nadšení a s trochou stesku, máme spoustu nových přátel po světě a těšíme se, až budeme v prosinci v Ostravě vítat zahraniční návštěvu my.

Klára Huvarová a Linda Oweisová, kvarta A
 

  • Publikováno: 11.6.2015

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba