gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Mezinárodní studentský seminář v Německu (2018)

Termín konání akce: 30.4.2018 - 5.5.2018

Brzy ráno dne 30. 4. se 2 studenti GOH-Martin Petřík (septima A) a Michal Čížek (sexta B) vydali do malebného německého městečka Bad Marienbergu na mezinárodní studentský seminář, který se letos konal na téma ,,Evropa bez náboženství?“

Semináře se zúčastnily skupiny studentů ze čtyř zemí (Česko, Německo, Maďarsko, Slovinsko). Po teambuildingovém lezení v lanovém centru a festivalu k příležitosti Svátku práce jsme se postupně připravili na večerní představení naší země. Včelka Mája v češtině i němčině slavila ohromný úspěch spolu s tančením polky na píseň Vysoký jalovec.

Během týdne jsme absolvovali množství debat o náboženství, workshopů, prezentací německých přistěhovalců o jejich zemích a pracovali na závěrečných článcích, které jsme tvořili v několika mezinárodně složených pracovních skupinách (viz www.religion.fyi). Seminář byl spolufinancován z programu Evropské unie - Think Europe. Jeho cílem bylo sblížit mladé lidi z několika evropských zemí a případně pomoci jim odpovědět na některé aktuální otázky dnešní doby.

Ve čtvrtek jsme pak zavítali do Kolína nad Rýnem. Představitelka muslimské obce nás provedla po místní nové mešitě, kde jsme si poslechli také krátkou přednášku o této zajímavé stavbě. Zanedlouho jsme pokračovali do katedrály, která je zapsána na Seznamu světového dědictví UNESCO. Následně jsme si už v menších skupinkách mohli prohlédnout město, nasát trochu z jeho atmosféry a nakoupit v obchodech, které u nás nenajdeme.

Tento seminář trval sice jen poměrně krátce, i přes to nám měl hodně co nabídnout. Získali jsme spoustu nových přátel, zážitků a zkušeností, ze kterých můžeme v budoucnu jistě čerpat.

Michal Čížek, sexta B, Martin Petřík, septima A
 

  • Publikováno: 22.5.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba