gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Mezinárodní program Ekoškola

Program Ekoškola byl vyhlášen v roce 1995 jako reakce na Summit Země v Rio de Janeiru s cílem zapojovat mladé lidi do řešení problémů životního prostředí a udržitelného rozvoje. Česká republika se do tohoto programu zapojila v roce 2005 a naši žáci se jej účastní již druhým rokem.

Žáci se v rámci mezinárodního programu Ekoškola, do kterého je v současné době zapojeno více než 25 000 škol z 53 zemí různých kontinentů, snaží naplňovat hlavní cíl programu: snížit ekologický dopad školy a svého jednání na životní prostředí a zlepšit prostředí ve škole i jejím okolí.

Žáci pracující v ekotýmu i mimo něj nejprve provedli vstupní analýzu v jednotlivých oblastech (voda, odpady, energie, prostředí školy, životní styl, biodiverzitra a doprava), vyhodnotili silné a slabé stránky jednotlivých oblastí, sestavili ekokodex a plán činnosti, který obsahuje cíle vedoucí k odstranění nedostatků v ekologickém "životě" školy. Žáci také průběžně sledují, jakým způsobem se tyto cíle daří naplňovat a případně je přehodnocují.

V rámci mezinárodního programu Ekoškola jsme se také zapojili do mezinárodní odpadové kampaně „Litter Less“ aneb Když méně (odpadu) znamená více. Díky finančnímu daru bude do školy pořízen vermikompostér a žáci tak nově získají možnost kompostovat bioodpoad.

Uvědomme si, že pokud dokážeme ovlivnit svou školu, dokážeme změnit i svět kolem sebe.

O mezinárodním programu Eco-Schools najdete informace na stánkách http://www.eco-schools.org/
 
Více o českém programu Ekoškola se dozvíte na stránkách http://www.ekoskola.cz/ a také na stránkách Sdružení Tereza (http://www.terezanet.cz/), které je garantem programu v České republice.

Mgr. Martin Fluksa
 

  • Publikováno: 5.2.2015

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba