gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Mezinárodní festival dokumentárních filmů

V týdnu 2. – 6. května 2005 probíhal v Ostravě mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který každoročně organizuje společnost Člověk v tísni. Jednou z doprovodných akcí je i Jeden svět na školách – projekce pro ostravské střední školy.

Pro studenty našeho gymnázia jsme zajistili projekci dvou dokumentárních filmů:


5. 5. Soulský vlak vysvobození (USA 2004)

Dokument o osudech lidí, kteří se snaží uprchnout ze Severní Korey do Číny, a o ilegální organizaci dobrovolníků, která se jim v tom napomáhá. Ve filmu vystupuje i vůdčí osobnost této tajné organizace Čon Ki-won přezdívaný asijský Schindler. Film studentům přiblížil podmínky v totalitním státě a na konkrétních osudech konkrétních lidí ukázal bezvýchodnost života obyvatel Severní Korey.


6. 5. Sirotci z Nkandly (Velká Británie 2003)

Dokument o životě jihoafrických dětí z kmene Zulů, které se musejí starat o své rodiče nemocné AIDS. Většinu z nich čeká podobný osud jako další tři čvrtě milionu afrických sirotků – život v bídě, bez zázemí, lásky, pochopení, vzdělání …
Dokument na studenty velmi zapůsobil, protože jim bez frází a prázdných klišé přiblížil jeden ze skutečných problémů tohoto světa.

Mnozí studenti naší školy navštěvovali i veřejné festivalové projekce – asi největší ohlas měly snímky Být skinheadem (Francie, Německo, Švýcarsko 2003) a Má milovaná holčička (Norsko 2004), který získal hlavní cenu festivalové poroty.
 

  • Publikováno: 25.11.2011

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba