gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět pro naše studenty

Třináctý ročník festivalu Jeden svět, který organizuje společnost Člověk v tísni, dorazil jako každoročně i do Ostravy. Za léta své existence se festival stal největším lidskoprávním filmovým festivalem v Evropě a jednou z významných a respektovaných kulturních akcí celé České republiky.

V rámci školních festivalových projekcí jsme letos pro naše studenty vybrali dokumenty Thembi a Manželka za padesát ovcí.

Jihoafrický film Thembi nás provedl osmi lety života mladé africké dívky Thembi, která se v šestnácti letech nakazila AIDS. S otevřeností, bezprostředností a odvahou překračovat společenská tabu seznamuje své vrstevníky ve školách a v rámci svého přednáškového turné i politiky po celém světě se svým životním osudem, ale i s možnostmi, které má společnost v boji proti AIDS.

Švédský dokument Manželka za padesát ovcí nás zavedl do Afghánistánu a na příběhu dívky Sabere nám přiblížil pro Evropany těžko uvěřitelnou tradici, v rámci které jsou velmi mladé dívky prodávány svými příbuznými mnohem starším mužům, které potom musí ve svém životě následovat. Díky této zvyklosti byla Sabere již v deseti letech prodána o čtyřicet let staršímu muži. Po čase se jí však podařilo uprchnout a vyhledat pomoc v azylovém domě, kde získala podporu ve svém boji se s manželem rozvést. Mírně optimistický nádech jejího příběhu je však zmařen informací, že na pozadí jejího boje o rozvod byla za padesát ovcí jinému muži prodána její desetiletá sestra.

Konfrontace našeho života s příběhy hrdinů uvedených dokumentů vyvolala v hlavách diváků naléhavé otázky. To, že na ně neumíme nalézt uspokojivé odpovědi, rozhodně neznamená, že bychom o problémech, které nám již tradičně dokumenty filmového festivalu Jeden svět předkládají, neměli přemýšlet a diskutovat.

Jana Huvarová

 

  • Publikováno: 25.11.2011

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba