gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Mezinárodní den vody s Otevřenou vědou

Termín konání akce: 22.3.2013

Víte, že i voda má svůj svátek? Mezinárodní den vody byl stanoven na 22. březen. Důvodem je skutečnost, že na světě stále více lidí trpí nedostatkem pitné vody. Naše třída tercie A spolu s tercií B měla možnost zúčastnit se k Mezinárodnímu dni vody v areálu Vysoké školy báňské celého pásma přenášek a experimentů s touto životodárnou tekutinou.

Ihned po našem příchodu jsme měli možnost pozorovat řadu chemických pokusů s vodou a indikátory, jejichž zbarvení v různém prostředí jsme již znali z hodin chemie, či efektní přípravu „zlatých“ šupinek v podobě jodidu olovnatého.

V přednáškové místnosti jsme si nejprve vyslechli zajímavě pojatou přednášku s názvem: „Problematika kvality pitné vody z pohledu provozovatele vodovodní sítě“, od pana Ing. Karla Waliszewskeho. Na této přednášce nám byl popsán proces úpravy surové vody na pitnou a složitá cesta, kterou se dostane voda z nádrže až do našich vodovodů a také různé problémy, které při tom mohou nastat.

Následovala poutavá přednáška s názvem: „Voda, samá voda aneb co o ní nevíme“, od paní Lucie Fochtové, na které jsme se dozvěděli o několika neobvyklých vlastnostech vody umožňujících existenci života, o různých vodních anomáliích a zajímavostech.

Poté jsme se přesunuli na Ústav geoniky na pracoviště vodního paprsku, kde jsme mohli na vlastní oči vidět vysokorychlostní vodní paprsek, se kterým se dají řezat či obrábět různé materiály od dřeva, přes křehké sklo, pevné kovy až po vysoce tvrdý diamant.

Na závěr jsme se zúčastnili přednášky o rozpojování materiálů vysokorychlostním vodním paprskem, která nás podrobně seznámila s funkcí a využitím vodního paprsku. Také jsme se dozvěděli, jaké má vodní paprsek výhody a nevýhody ve srovnání například s laserovým paprskem či plazmou.

Celá tato exkurze byla velmi zajímavá a poučná. Dozvěděli jsme se nové věcí a viděli několik zajímavých experimentů. Školní exkurzi jsme si všichni užili a již se těšíme na další podobnou akci.

Karolína Tvrzová a Natálie Švábíková, tercie A
 

  • Publikováno: 25.3.2013

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba