gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Mezinárodní den Frankofonie

Termín konání akce: 20.3.2017 - 12.4.2017

I v letošním školním roce jsme se zapojili do aktivit, které byly organizovány u příležitosti Mezinárodního dne Frankofonie, který připadá na 20. března. Mezinárodní den Frankofonie je dnem, věnovaným podpoře francouzského jazyka, francouzské kultury a jejich rozvoje. Právě podepsáním smlouvy z Nigamey v Nigérii se signatáři zavázali k politickým jednáním a mnohostranné spolupráci, které povedou k zajištění solidarity ve prospěch všech obyvatel členských států a vlád. Signatáři jsou zavázáni k respektu vůči kulturní a jazykové různorodosti členů, zároveň k podpoře francouzského jazyka, míru a to vše s důrazem na udržitelný rozvoj. Samozřejmostí je, že frankofonní zemí není jenom Kanada a Francie, ale i bývalé francouzské koloniální státy.

Nejdříve jsme se zúčastnili soutěže Frankofonie 2017.
Soutěž Frankofonie 2017 je pořádána pro žáky učící se francouzský jazyk v základních a středních školách v České republice s cílem podpořit jejich znalosti o historii, geografii, kultuře a umění frankofonních zemí a jejich vzájemných vazbách. Soutěž společně pořádají Ministerstvo zahraničních věcí, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Francouzský institut, Velvyslanectví Francouzské republiky v Praze, velvyslanectví frankofonních zemí v ČR a Národní institut pro další vzdělávání v rámci Dnů Frankofonie. 

Studenti kategorie nižšího gymnázia měli za úkol předložit výtvarnou práci (kresbu, malbu) ve formátu maximálně A3, ve které musel být zobrazen význam alespoň tří z deseti následujících výrazů: avatar, canular, favori, fureteur, héberger, nomade, nuage , pirate, émoticône, télésnober.
Své práce zaslali naši primánci a také Karolína Anna Dvorská z tercie B.

Studenti kategorie vyššího gymnázia vyplňovali vědomostní kvíz. Letos mezi 15 úspěšných řešitelů patří i studenti našeho gymnázia: Alexandra Blažková, Barbora Morysová, Radim Motyčka, Dominika Orlíková a Adéla Šichnárková. Hodnotné ceny jim byly předány 21. 3. 2017 na půdě Ministerstva zahraničních věcí ČR za přítomnosti zástupců z řad ministerstva zahraničí, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Velvyslanectví Francouzské republiky a z velvyslanectví dalších frankofonních zemí.

Soutěž ve zpěvu frankofonní písně
V pátek 24. 3. 2017 se studenti francouzského jazyka, kteří rádi zpívají, zúčastnili soutěže ve zpěvu frankofonní písně organizované Alliance française Ostrava.
Naši školu reprezentovali tito hudebníci: Daniela Uhrovičová, Jan Bystroň, Adéla Skotnicová, Kristýna Sýkorová, Tereza Kovářová (všichni z kvarty B), David Bayer a Markéta Tomešová ze septimy A a Barbora Opálková z oktávy B.

Soutěž frankofonních písní v Parníku
Dne 24. března 2017 jsme se zúčastnili soutěže ve zpívání frankofonních písní v Parníku. Soutěž byla rozdělena do několika kategorií - jednotlivci a skupiny do patnácti let, jednotlivci do maturity, skupiny do maturity a jednotlivci po maturitě.
Hudební klání začalo zápisem a zkouškou první kategorie v 10:00 a končilo poslední soutěžní kategorií v 17:00. Účast a samozřejmě i konkurence byla obrovská. I přes náš neúspěch jsme si soutěž užili, poznali mnoho nových francouzských písní a načerpali inspiraci. Příští rok se do soutěže opět plánujeme zapojit, ale už jako větší skupina s propracovanějším vystoupením. A snad se nám podaří i umístit!

Kristýna Sýkorová, kvarta B

Filmové představení
Ve středu 12. 4. 2017 zhlédneme v Minikině francouzský film I dva jsou rodina v hlavní roli s Omar Sy.

Všem zúčastněným děkuji za úspěšnou reprezentaci.

Mgr. Pavla Sláčalová
 

  • Publikováno: 13.4.2017

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba