gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Mezigymnáziální recitační soutěž 2008

V úterý 18. listopadu 2008 se mi dostalo skvělé příležitosti vstoupit na divadelní prkna a moderovat mezigymnaziální recitační soutěž, která je sice na naší škole dávno zavedenou tradicí (letos 15. ročník!), poprvé ve své historii se však uskutečnila mimo náš domovský ústav, a to hned v prostoru výsostně inspirativním, atmosférickém - pomocnou ruku hostitele nám nabídla Komorní scéna Aréna v Ostravě.

Úvodní hřejivá slova pronesli reprezentanti Arény, herci Michal Čapka a Albert Čuba, kteří tvořili již potřetí pomyslné hlavní porotce. Řečnickou štafetu pak převzala zástupkyně ředitele Gymnázia Olgy Havlové, Mgr. Jana Huvarová.

Soutěž se letos naposledy odvíjela ve dvou věkových kategoriích. Po poradě s porotci jsme totiž dospěli k závěru, že mnohem užitečnější bude dělit v příštích letech recitátory podle povahy přednášeného textu – tedy na poezii a prózu.

Recitace zněla Arénou po celé dopoledne, publikum vyslechlo bezmála šedesát soutěžících, vždyť recitační soutěže se v tomto roce účastnilo rekordních devět gymnázií! O vášnivém přehadování poroty se nejspíš rozepisovat nemusím, stejně jako rezignuji na snahu vyzvednout některé konkrétní vystoupení nad jiná. Úroveň mluveného slova se na této soutěži rok od roku zvyšuje, na čemž jsme se s přítomnými kolektivně shodli. V dnešním světě, vyznačujícím se střemhlavým úpadkem komunikačních schopností, považuji toto poznání doslova za zázračné.

Věřím, že jsme se s milovníky poutavého přednesu neviděli „pod střechou“ Komorní scény Aréna naposledy, a těším se na přátelské setkání v příštím školním roce. Ať už se bude konat kdekoli. Krásná slova vezmeme každopádně s sebou.

Mgr. Lukáš Bárta


Výsledky kategorie nižšího gymnázia

1. Eliška Šlahařová Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
2. Kryštof Koller Biskupské gymnázium, Ostrava-Poruba
3. Lucie Ženčíková Gymnázium Ostrava-Zábřeh
  Jan Waldhauser Sportovní gymnázium Ostrava


Výsledky kategorie vyššího gymnázia

1. Adéla Koutná Gymnázium Hladnov
2. Tereza Skálová Matiční gymnázium, Ostrava
3. Hana Čichoňová Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba
  Alžběta Žídková Gymnázium Josefa Kainara, Hlučín


 

  • Publikováno: 25.11.2008

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba