gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Matematika skrytá ve vyhledávači GOOGLE

Termín konání akce: 10.2.2015

Studenti informatického semináře maturitních ročníků a někteří zájemci ze septim a 3. ročníku si 10. 2. 2015 poslechli přednášku na téma „Matematika skrytá ve vyhledávači GOOGLE“ pana doc. Michala Krupky, Ph.D.

Přednáška začala otázkou „Co je to informatika?“ Několik odvážných studentů se pokusilo odpovědět, ale žádná odpověď nebyla úplná, protože informatika je neskutečně obsáhlý pojem.

Spokojili jsme se s vysvětlením, že je to věda, která má za úkol posunout hranice lidského vědění. Má své zákonitosti a principy, o kterých nám pan docent s nadšením vyprávěl. Pokusil se představit různá odvětví informatiky, jako jsou databáze, třídící algoritmy, kryptografie nebo robotika, a nechyběla ani analýza a zpracování obrazu.

Po představení jednotlivých oborů jsme se zaměřili na otázku rozdílů mezi vědeckým a inženýrským přístupem k informatice. V závěru přednášky jsme se dostali i k problematice vyhledávání. Docent Krupka nám sdělil několik obecně známých informací o společnosti Google. Následovalo vysvětlení, jak správně získávat informace a seřazovat stránky ve vyhledávači. Celá přednáška byla doprovozena praktickými ukázkami.

Jana Šustrová, 4.A
 


Dne 10. 2. se uskutečnila přednáška z oboru informatiky. Přednášející byl pan doc. RNDr. Michal Krupka, Ph.D., který působí na katedře informatiky Univerzity Palackého v Olomouci. Cíl přednášky tvořilo téma „Skrytá matematika ve vyhledávači Google“. Diskuze proběhla na téma řadicích algoritmů, jejich efektivity, náročnosti a reálného užití v praxi bez počítače. Nelze opomenout ani větší přiblížení rozdílů mezi tzv. univerzitním a technickým přístupem a pohledy na problematiku. Byl také vyjasněn princip vyhledávače Google, jeho dlouholetá cesta ke dnešnímu úspěchu, mj. díky využití teorie grafu, a názorná ukázka principu.

Přednáška nám vyjasnila rozdíly mezi typy univerzit a jejich přístupu, také vyhledávač Google a jeho skrytý mechanismus, který stojí za jeho úspěchem.

Nquyen Quoc Tuan, oktáva B

  • Publikováno: 25.2.2015

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba