gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Matematicko-fyzikální soutěž Fyziklání

Termín konání akce: 13.2.2015

V pátek 13. 2. 2015 se vydalo deset statečných studentů naší školy do Prahy, aby Gymnázium Olgy Havlové reprezentovali v 9. ročníku FYKOSÍHO Fyziklání, matematicko-fyzikální soutěže s mezinárodní účastí. Již tradičně se tato akce konala na MFF Univerzity Karlovy.

Během soutěže se naše dva týmy snažily ve stanoveném časovém limitu vyřešit zajímavé úlohy z různých okruhů fyziky a taky chemie. Za obzvláště velký úspěch považujeme umístění týmu „Nudle se sýrem“ na 10. místě v kategorii B. Náš mladší tým se ve velké konkurenci umístil také na pěkném 21. místě v kategorii C.

I přes obtížnost některých úloh nás neopouštěla dobrá nálada, a tak jsme si soutěž skvěle užili a už se těšíme na příští rok.

Na závěr pro zájemce malá ukázka jedné z úloh:
Ryba reguluje hloubku plavání nastavením své průměrné hustoty na hodnotu stejnou, jakou má voda. Provádí to změnou objemu vzduchu v porézních kostech nebo v plynovém měchýři. Předpokládejte, že s vyfouknutým měchýřem má ryba hustotu ρ1, hustota vody v dané hloubce je ρ2< ρ1. O jakou část svého koncového (nafouknutého) objemu musí ryba zvětšit objem vzduchového měchýře, aby vyrovnala svou hustotu na hustotu vody? Požadujeme obecný výsledek, ve kterém se smí vyskytovat pouze hustoty ρ1 a ρ2. Do objemu ryby se počítá i objem měchýře.

  • Publikováno: 3.3.2015

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba