gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Matematická soutěž "Náboj"

Termín konání akce: 12.4.2013

Dne 12. 4. 2013 proběhla mezinárodní matematická soutěž Náboj.

Naší školu reprezentovaly dva týmy ve dvou kategoriích:

Junioři: Jan Babušík, Tomáš Deingruber, Adam Růžička, Matěj Sehnal, Jana Šustrová

Senioři: Jan Bayer, Ondřej Češka, Jan Krkoška, Tomáš Ochodek, Michaela Gelnarová

V rámci České republiky se umístili v kategorii Junioři na 34. místě ze 74 týmů a v kategorii Senioři na 35. místě z 81 týmů.

Gratulujeme!


O soutěži

Náboj je mezinárodní matematická soutěž pro pětičlenné týmy středoškoláků, které reprezentují jednotlivé školy. Celá soutěž trvá 120 minut, během nichž se týmy snaží na jednom ze soutěžních míst vyřešit co nejvíce příkladů.

Na začátku soutěže obdrží každý tým zadání šesti příkladů. Jakmile tým dospěje u některého z nich ke správnému, většinou číselnému výsledku, dostane zadání dalšího. Kdo vyřeší v časovém limitu nejvíce příkladů, vyhrává.

Obtížnost úloh je volena tak, aby se mohli zúčastnit i studenti, kteří s matematickými soutěžemi nemají mnoho zkušeností, a přitom si přišli na své i úspěšní řešitelé matematických olympiád. Úspěch většinou nezávisí jen na schopnostech jednotlivých členů, ale i na efektivní týmové spolupráci. V Náboji nejde o bezduchou aplikaci postupů naučených ze školy, ba naopak úlohy zpravidla vyžadují jistou dávku invence a důvtipu. Snažíme se, aby příklady byly netradiční a aby pomáhaly rozvíjet představivost, logické myšlení a především zájem o matematiku. Obtížnost příkladů postupně vzrůstá.
 

  • Publikováno: 23.4.2013

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba