gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Matematická soutěž Náboj 2012 očima studenta GOH

Termín konání akce: 23.3.2012

 

Matematická soutěž Náboj 2012 očima studenta GOH
Úvodem nutno říci, že každý student rád vstává co zmožná nejpozději to jde (především ve dnech v týdnu) a přesně to nám zvedlo náladu už od rána. Na nádraží Ostrava-Svinov jsme byli až v 10 hodin a při slunečném dni jsme nastoupili do vlaku směr Opava-Východ. Tam nás čekala velká výzva – týmová matematická soutěž s názvem Náboj. Nikdo z nás nevěděl, co se chystá, ale jedno bylo jisté, z hlav se bude na 100% kouřit, a to pořádně. Velmi pozitivně naladěni jsme se dostali až do nitra opavské zástavby, kde jsme „zapadli“ do jedné z budov Slezské univerzity. Tam už pro nás čekal stůl s cedulí Gymnázium Olgy Havlové. Velmi příjemné bylo, když pořadatel pro nás, soutěžící, připravil láhev vody a výbornou bagetu, kterou jsme měli namísto oběda, jak se domnívám (soutěž probíhala od 11:30 do 13:30). Za pohoštění patří pořadatelům velká poklona.
Studenti z Gymnázia Olgy Havlové se shromáždili kolem svého stolu a začali se vybalovat. Samozřejmě tabulky, sešity, psací potřeby, kalkulačky a rázem jsme měli zaplněný stůl (jako jediní v celé místnosti, ve které bylo 6 stolů pro 6 týmů). Příklady byly složitější a systém příkladů byl prostý. Za každý odevzdaný a správně vypočítaný příklad uznaný jedním z kontrolorů soutěžící dostal nový lístek s novým příkladem. Týmy začínaly s pěti papírky. Přes veškerou snahu jsme mnohdy byli na mrtvém bodě, nikomu se nedařilo tak, jak bychom pro světový výsledek potřebovali. Ještě více nás deptalo, že na plátno promítali pořadí a správně vypočtené příklady všech týmů účastnících se jak v Česku, tak na Slovensku. Nakonec dřív, než se člověk nadál, byla soutěž u konce a my jsme byli vypuštěni na svobodu z uzavřené místnosti, ve které ještě bylo slyšet ozvěnu ze všeho bzučení neuronů při práci na vysoké obrátky.
Nakonec jsme se slunnou Opavou vydali na nádraží, na kterém jsme zjistili, že vlak jede až za půl hodiny. Neváhali jsme příliš dlouho při otázce, zda se nezchladíme studeným nápojem v nádražní restauraci. A tak jsme v dobrém rozmaru vyrazili na cestu do našeho rodného města a plánovali příjemný zbytek pátečního odpoledne a večera tak, aby doplnil už tak pohodový den.
 
©Martin Kopl
Dodatek: V napínavé matematické soutěži pro pětičlenné týmy středoškoláků v kategorii senioři naši školu reprezentovali: Martin Kopl, Jan Plhák, Vojtěch Polášek, Jan Výtisk (studenti 4.A) a Tomáš Ochodek (student třídy  7.2).  V NÁBOJI 2012 v kategorii seniorů soutěžilo 85 týmů (z toho pouze tři ostravská gymnázia). Nešlo v ní o bezhlavé používání naučených postupů. Úlohy vyžadovaly jistou dávku invence a důvtipu. Bližší informace na www.naboj.org.
 
 
  • Publikováno: 11.4.2012

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba