gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Masterclasses 2018

Termín konání akce: 22.3.2018

Dne 22. 3. 2018 jsme se v Opavě na Slezské univerzitě zúčastnili semináře pro studenty středních škol – Masterclasses. Ráno začalo velmi časně a krušně (kvůli mínusovým teplotám a nezvykle brzkému vstávání). Po příjezdu vlakem do Opavy jsme zamířili přímo k místu konání. Přivítání bylo velice milé s drobným pohoštěním ve formě kávy, čaje a sušenek.

Po krátkém úvodu jsme mohli začít s programem. Za pomyslný pultík se postavil RNDr. Mikuláš Gintner, Ph.D. s přednáškou na téma Podivný mikrosvet. I přes slovenský jazyk, který byl pro některé z nás menší překážkou*, byla přednáška vysoce odborná, avšak dostatečně srozumitelná a místy i vtipná. Dozvěděli jsme se informace týkající se základních principů částicové fyziky. Po krátké pauze před nás přestoupil RNDr. Josef Juráň, Ph.D. Jeho vyprávění o možnostech zkoumání subatomárních částic podivného mikrosvěta a experimentu ATLAS na LHC v CERNu nás doslova uchvátilo.

Odpolední praktickou část semináře předcházel všemi očekávaný oběd. Následná aplikovaná cvičení měla simulovat práci počítačů v CERNu – určování typů podivných částic na projektu ATLAS. Práce s reálnými hodnotami nás velice obohatila o cennou zkušenost. Výsledná data jsme pak probrali na videokonferenci jak se skutečnými pracovníky v CERNu, tak i s ostatními účastníky zapojenými do projektu.

Po skončení akce jsme neprodleně zamířili na vlakové nádraží, odkud jsme odcestovali zpátky domů. V časných večerních hodinách jsme doputovali zpět do Ostravy, vyčerpaní, ale obohaceni o zážitky a nové znalosti.

* především slovo „priemka“ vzbuzovalo u některých jedinců pocit totálního zoufalství

Imrich Ormandy, 3.C

 

 

  • Publikováno: 4.4.2018

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba