gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Maraton psaní dopisů 2019

Termín konání akce: 11.12.2019

Ve středu 11. prosince proběhl na naší škole již tradičně Maraton psaní dopisů. Jedná se o největší mezinárodní akci na podporu nespravedlivě vězněných, pronásledovaných nebo utlačovaných lidí, kterou organizuje mezinárodní hnutí Amnesty International. Cílem je společně napsat a poslat co nejvíce dopisů s výzvami vládám či úřadům příslušných zemí, a upozornit tak na porušování práv konkrétních lidí.

Letos se do spoluorganizování této akce zapojily studentky sexty B, septimy A a oktávy B – Klára Jílková, Gabriela Krečmerová, Karolína Mihulová, Sabina Gutowská, Kristýna Kašparová, Nela Lietavská a Hana Szlachtová. Společně své spolužáky upozorňovaly na šest případů konkrétních lidí – Sarah a Seana z Řecka, kteří pomáhali uprchlíkům dostat se z lodi do bezpečí na ostrově Lesbos, a teď jim za to hrozí až 25 let vězení. Marinel z Filipín, která usiluje o to, aby světoví lídři řešili dopady klimatických změn. Iráčanky Yasaman, která je odsouzena na 16 let za to, že si sundala šátek, protože nesouhlasí s tím, aby zahalování žen v Íránu vynucoval zákon. Ujgura Yiliho, který je už 2 roky nezvěstný poté, co ho Čína nařídila deportovat do jeho rodné země. Lidskoprávního výzkumníka Ibrahima z Egypta, který je nezvěstný od června. A Bělorusa Emila, který skončil kvůli nepoctivému zaměstnavateli ve vězení.

Studentky během vyučování seznamovaly své spolužáky s jednotlivými případy. Kdo měl zájem, mohl napsat dopis a přispět na poštovní známku. Celá akce se setkala s velkým ohlasem, a přestože se poštovné neustále zvyšuje, tak se podařilo odeslat 214 samostatných dopisů jednotlivým orgánům v daných zemích.

Ráda bych poděkovala všem, kterým život nespravedlivě odsouzených nebyl lhostejný a svým dopisem se pokusili osudy těchto lidí změnit.

Kateřina Trojek
 

  • Publikováno: 23.1.2020

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba