gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Maraton psaní dopisů 2018

Termín konání akce: 11.12.2018

V úterý 11. prosince proběhl na naší škole již tradičně Maraton psaní dopisů. Jedná se o největší mezinárodní akci na podporu nespravedlivě vězněných, pronásledovaných nebo utlačovaných lidí, kterou organizuje mezinárodní hnutí Amnesty International. Cílem je společně napsat a poslat co nejvíce dopisů s výzvami vládám či úřadům příslušných zemí, a upozornit tak na porušování práv konkrétních lidí.

Letos se do spoluorganizování této akce zapojili studenti sexty A, sexty B, septimy A a septimy B – Kristina Folvarčná, Kristýna Kašparová, Nela Lietavská, Adéla Malíková, Veronika Valková, Matyáš Hansel a Hana Szlachtová. Společně své spolužáky upozorňovali na pět případů konkrétních lidí – zavražděné Marielle Francové z Brazílie, která se zastávala černošských žen, LGBT+ lidí, chtěla lepší život ve favelách a odsuzovala beztrestné policejní zabíjení. Íránky Ateny Daemiové, která se na Facebooku a dalších sociálních sítích zastávala íránských žen nebo kritizovala trest smrti. Ochrnuté Gulzar Dujšenové z Kyrgyzstánu, která bojuje za důstojný život osob se zdravotním postižením. Ukrajinky Vitaliny Kovalové, která je ústřední osobností LGBT+ komunit na Ukrajině a která se stala terčem pravicových extremistů. A Nonhle Mbuthumaové z JAR, která bojuje za svou komunitu proti důlní společnosti, která chce vytěžit titan na dědičném území jejích předků. Čelí ale výhružkám a zastrašování, dokonce přežila pokus o vraždu.

Studenti během vyučování seznamovali své spolužáky s jednotlivými případy. Kdo měl zájem, mohl napsat dopis a přispět na poštovní známku. Celá akce se setkala s velkým ohlasem, na poštovní známky se podařilo vybrat 7175 korun. Mohli jsme tak odeslat 205 samostatných dopisů jednotlivým orgánům v daných zemích.

Ráda bych poděkovala všem, kterým život nespravedlivě odsouzených nebyl lhostejný a svým dopisem se pokusili osudy těchto lidí změnit.

Kateřina Trojek
 

  • Publikováno: 20.12.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba