gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Maraton psaní dopisů 2017

Termín konání akce: 14.12.2017

Ve čtvrtek 14. prosince proběhl na naší škole již tradičně Maraton psaní dopisů. Jedná se o největší mezinárodní akci na podporu nespravedlivě vězněných, pronásledovaných nebo utlačovaných lidí, kterou organizuje mezinárodní hnutí Amnesty International. Cílem je společně napsat a poslat co nejvíce dopisů s výzvami vládám či úřadům příslušných zemí, a upozornit tak na porušování práv konkrétních lidí.

Letos se do spoluorganizování této akce zapojily studentky septimy B a kvinty A – Tereza Holínková, Johana Juli, Anna Kurníková, Johana Latochová, Kristina Folvarčná, Kristýna Kašparová, Nela Lietavská a Adéla Malíková. Společně vybraly čtyři případy konkrétních lidí - Xulhaze Mannana z Bangladéše, který v roce 2014 založil první a jediný časopis pro sexuální menšiny v zemi, a kvůli tomu zemřel. Jamajčanky Shackelii Jacksonové, které v roce 2014 zastřelili policisté jejího bratra a ona se snaží o to, aby se vše nezávisle prošetřilo. Mahadina z Čadu, kterého chtějí zavřít na doživotí. V několika videích na Facebooku totiž ukázal, že zkorumpovaná vláda rozhazuje peníze a neřeší problémy obyčejných lidí. A Clovise Razafimalaly z Madagaskaru, který bojuje proti pašerákům dřeva a zkorumpovaným úředníkům. Za to ho křivě obviňují a hrozí mu nesmyslnými tresty.

Studentky během vyučování seznamovaly své spolužáky s jednotlivými případy. Kdo měl zájem, mohl napsat dopis a přispět na poštovní známku. Celá akce se setkala s velkým ohlasem, podařilo se vybrat 6656 korun, tedy dokonce o 1779 korun více než v minulém roce. Mohli jsme tak odeslat 208 samostatných dopisů jednotlivým orgánům v daných zemích.

Ráda bych poděkovala všem, kterým život nespravedlivě odsouzených nebyl lhostejný a svým dopisem se pokusili osudy těchto lidí změnit.

Kateřina Trojek
 

  • Publikováno: 18.12.2017

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba