gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Maraton psaní dopisů 2016

Termín konání akce: 7.12.2016

Ve středu 7. prosince 2016 proběhla na naší škole již tradiční kampaň na podporu nespravedlivě vězněných, pronásledovaných nebo utlačovaných lidí pod názvem Maraton psaní dopisů. Jedná se o akci, kterou organizuje mezinárodní hnutí Amnesty International. Cílem je společně napsat a poslat co nejvíce dopisů s výzvami vládám či úřadům příslušných zemí, a upozornit tak na porušování práv konkrétních lidí.

Letos se do spoluorganizování této akce zapojili studenti septimy B a kvinty B – Jana Biroščáková, Agáta Horáková, Jan Neubauer a Hana Szlachtová.

Společně vybrali čtyři případy konkrétních lidí – domorodé obyvatele Peace River Valley (Údolí řeky míru) v severovýchodní Britské Kolumbii v Kanadě, které ohrožuje výstavba elektrárny. Američana Edwarda Snowdena, který je nucený žít v exilu a hrozí mu desítky let ve vězení za poskytnutí dokumentů americké tajné služby novináři, přičemž tyto dokumenty dokazují pravdu o masivním globálním sledovacím systému lidí používaném bez jejich vědomí. Desetileté holčičky Annie, které hrozí pronásledování či zabití kvůli pověrám jen proto, že se narodila s albinismem, a Eren Keskinové, která trvale vystupuje proti bezpráví páchanému tureckým státem vůči kurdské menšině.

Studenti během vyučování seznamovali své spolužáky s jednotlivými případy. Kdo měl zájem, mohl napsat dopis a přispět na poštovní známku. Celá akce se setkala s velkým ohlasem, podařilo se vybrat 4877 korun, tedy dokonce o 450 korun více než v minulém roce. Mohli jsme tak odeslat 157 samostatných dopisů jednotlivým orgánům v daných zemích a dalších zhruba 207 hromadných dopisů.

Ráda bych poděkovala všem, kterým život nespravedlivě odsouzených nebyl lhostejný a svým dopisem se pokusili osudy těchto lidí změnit.
                                                                                                                                                                     
Kateřina Trojek  
 

  • Publikováno: 8.12.2016

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba