gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Literární soutěž Daniel 2013

Termín konání akce: 25.3.2013

I v letošním školním roce jsem se úspěšně zúčastnila celostátní literární a historické soutěže Daniel, pořádané Národním institutem dětí a mládeže, jež se zabývá holocaustem, nesnášenlivostí a rasovou problematikou.

Slavnostní vyhlášení se konalo dne 25. března v Kulturním a vzdělávacím centru Židovského muzea v Praze. Záštitu nad soutěží již tradičně převzal kardinál Miloslav Vlk, jenž se však letos bohužel nemohl ze zdravotních důvodů dostavit. Vyhlašováním provázela Renata Klusáková, moderátorka Českého rozhlasu Vltava, o hudební doprovod se postarali studenti Hudebního gymnázia Jana Nerudy z Prahy, ocenění pak předávali Ing. Karel Sedláček, PaeDr. Eva Schneiderová a Mgr. Barbora Šteflová. Za svou práci Copak se nikdy nepoučí jsem obdržela krásné 3. místo. Po vyhlášení se s námi o své zážitky podělila pamětnice, která jako dítě prošla Terezínem. Na závěr jsme se zúčastnili exkurze po památkách židovského města, navštívili jsme Starý židovský hřbitov, Staronovou a Pinkasovu synagogu.

Do literární soutěže Daniel jsem se zapojila již potřetí, neboť se o tuto smutnou kapitolu naší historie zajímám již dlouhá léta. Myslím, že tyto tragické události by rozhodně neměly upadnout v zapomnění, a proto je nezbytně nutné je stále připomínat, zejména tedy mladé generaci. Soutěže se určitě zúčastním i v jejím dalším ročníku.

Kristýna Hynková, sexta A
 

 

  • Publikováno: 6.5.2013

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba