gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Literární seminář na unikátní výstavě v olomouckém Muzeu umění

Termín konání akce: 16.11.2018

Studenti literárního semináře vyrazili 16. října 2018 vlakem na největší výstavu v historii olomouckého Muzea moderního umění – Rozlomená doba 1908–1928 | Avantgardy ve střední Evropě. Čekala je opravdu špičková výstava zahrnující také filmy, typografii a v edukační zóně možnosti kreativní výstavby železničních tratí na mapě Rakouska-Uherska, živé vysílání v rozhlasovém studiu či bloudění labyrintem událostí a portréty osobností kulturních i politických dějin.

Na výstavě jsme viděli přes 400 obrazů, soch, časopisů, knih, plakátů zapůjčených ze šesti desítek institucí z deseti evropských zemí, které odrážely v pestrém středoevropském kontextu nástup nových technologií na počátku 20. století, vznik kubismu, hrůzy první světové války, rozpad Rakouska-Uherska i poválečný zrod nových uměleckých směrů.

Vůbec poprvé věnovalo Muzeum umění jednomu výstavnímu projektu celé patro své budovy. Těžiště Rozlomené doby spočívá ve výstavním sálu Trojlodí, kde převažují obrazy a sochy. Doplňují je expozice typografie, časopiseckých a knižních obálek, fotografické i plakátové tvorby v prostorách Kabinetu. Oživující součástí, která se prolíná celou expozicí, je projekce dokumentačních filmových záběrů. Sál Beseda patří promítání dobové filmové tvorby. Významnou součástí projektu jsou doprovodné programy pro veřejnost – edukační zóna je v prostoru Salonu, kde je výrazná časová osa, podlahu pokrývá velká mapa střední Evropy a k dispozici je i rozhlasové studio. 

Návštěvu všem milovníkům výtvarného umění vřele doporučujeme! Vše o výstavě najdete na muzeálním webu ZDE

Petr Šimíček

  • Publikováno: 2.11.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba