gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Literární seminář na ProtimluvFestu

Termín konání akce: 18.10.2013

V pátek 18. 10. navštívila skupina studentů literárního semináře literární festival ProtimluvFest. Přidalo se k nim i pár literárních nadšenců našeho gymnázia, jak už absolventů, tak současných studentů.

Mezinárodní literární přehlídka ProtimluvFest se už posedmé konala v Ostravě. Letos poprvé se ProtimluvFest otevřel divadelnímu představení. Inscenace Slovenka na kvadrát uzavřela program prvního dne festivalu, tedy středu. Premiéra hry se uskutečnila právě v ostravské Komorní scéně Aréna a vznikla ve spolupráci slovinských, slovenských i českých tvůrců. Jedná se o kabaret jednoho herce, v němž se představila slovenská herečka Lucia Siposová.

Středu bychom mohli nazvat Mezinárodním slovensko-slovinsko-českým večerem. Před inscenací Slovenka na kvadrát si mohli hosté festivalu poslechnout autorské čtení Josipa Ostiho a Stanislavy Repar s hudebním doprovodem Daniela Skály a zpěvem Yvetty Ellerové.

Čtvrteční program byl o něco kratší. To samozřejmě neznamená, že by byl o něco méně zajímavý. Právě naopak, myslím si, že čtvrteční program nalákal nejvíce návštěvníků. Tento večer byl věnován výročí prvního transportu Židů v Evropě. O program se se svým vystoupením postaral Jaroslav Achab Haidler a Beata Chomatowská. Skvělou atmosféru navodil vokální soubor Noach.

Závěr třídenního literárního putování byl hlavně ve znamení oslav, avšak nechyběl ani literární vstup. V šest hodin se milovníci poezie sešli v Antikvariátu a klubu s galerií Fiducia, kde proběhl jakýsi křest nové sbírky z edice poezie Protimluvu. K otevírání šampaňského a polévají knihy však nedošlo. To nic nemění na tom, že to byl večer velice inspirativní. Pavel Novotný, autor básnické sbírky Havarijní řád, postupně přečetl všechny své básně. Všichni jsme se shodli na tom, že kdybychom si básně četli sami doma, neměli bychom takový umělecký zážitek. Svým vystoupením krásně podtrhl význam básně. Síla přednesu netkvěla jen v recitaci, ale také v hereckém výkonu Pavla Novotného, který byl zkrátka výjimečný. Během programu vystoupil také Jan Měřička, autor ilustrací a grafické podoby knihy Havarijní řád.

S radostí mohu říct, že jsme si všichni odnesli hluboký kulturní zážitek. Někteří z nás pokračovali na další část programu do Galerie Rubrum, kde zhlédli a vyslechli příběh havířského vařiče pervitinu Romana Pechy. Novou knihu s názvem Perníková chaloupka napsal hlavní hrdina příběhu společně se spisovatelem Petrem Motýlem. Celý festival byl ukončen v Hudebním bazaru programem s názvem „Protimluv v hospodě“.

Kateřina Čajanková, 4.A

 

  • Publikováno: 29.10.2013

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba