gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Literárně-historická exkurze do Velkých Losin (květen 2013)

Termín konání akce: 9.5.2013 - 10.5.2013

Dvoudenní putování po stopách čarodějnických procesů

Za poznáním jsme se vydali s naší posádkou, tvořenou studenty prvních ročníků, ve čtvrtek 9. května v 7 hodin ráno. První zastávkou byl Zámek ve Velkých Losinách. Po procházce anglickým parkem jsme absolvovali komentovanou prohlídku tohoto renesančního zámečku, který je nechvalně proslulý řáděním inkvizitora Bobliga. Naše další kroky směřovaly k nedaleké ruční papírně, která je jedinou v celé Evropě. Zde nám byla vysvětlena historie a výroba ručního papíru. Mnozí z nás neodolali a exempláře tohoto ručně vyráběného skvostu si zakoupili.

V odpoledních hodinách jsme navštívili město Šumperk, které se nachází nedaleko Velkých Losin a které je také proslulé čarodějnickými procesy. Zde jsme si prohlédli dobovou expozici čarodějnické mučírny, při které nás provázel příběh z historie honů na čarodějnice v celé této oblasti. Čtvrteční den tematicky podtrhlo filmové představení Kladivo na čarodějnice (1969) známého režiséra Otakara Vávry, ve kterém jsme všichni poznávali námi navštívená místa.

Následující den jsme zasvětili mystickému místu - Petrovy kameny, které bylo dějištěm čarodějnických rejů. Po zdolání vrcholu Praděd jsme se odebrali na cestu k našim domovům obohaceni o nové poznatky a zkušenosti.

Lucie Pavelková a Petr Horák
 

  • Publikováno: 16.5.2013

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba