gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Listování literární pozůstalostí Jaromíra Šavrdy v Archivu města Ostravy

Termín konání akce: 27.5.2013

V pondělí 27. května 2013 se studenti dějepisného semináře z 3.A zúčastnili unikátní akce v Archivu města Ostravy. Měli možnost se seznámit s životem a dílem ostravského spisovatele, signatáře Charty 77 a vězně svědomí Jaromíra Šavrdy netradiční formou. Ředitelka archivu PhDr.Blažena Przybylová představila výběr jeho z pozůstalosti, studenti si mohli zblízka prohlédnout motáky z vězení, Šavrdou přepisované samizdaty, osobní dokumenty i fotografie z jeho pohřbu v roce 1988. Poté si v doprovodu paní ředitelky prohlédli také depozitáře a další prostory archivu.

 

Televizní reportáž z této jedinečné akce můžete zhlédnout ZDE

Akce se konala v rámci festivalu Šavrdovský květen, který byl zasvěcen památce tohoto ostravského spisovatele i jeho ženě Dolores Šavrdové u příležitosti výročí 25 let od Šavrdovy smrti. Festival pořádal Antikvariát a klub Fiducia, Filmový klub Studio Karel kavárny Stará Aréna a Občanské sdružení PANT.

Partnery festivalu byly tyto instituce: Archiv města Ostravy, Multižánrové centrum současného umění Cooltour, Divadlo Petra Bezruče, klub Hudební bazar, Galerie Rubrum, Klub Atlantik, Knihovna města Ostravy, Ostravská pobočka Amnesty International a Knihovna Václava Havla.

Jaromír Šavrda
je čestným občanem města Ostravy a významným ostravským spisovatelem, byl signatářem Charty 77 a bojovníkem proti komunismu. V roce 1998 mu byl propůjčen řád T.G.M. in memoriam. O jeho životě čtěte ZDE a o Ceně Jaromíra Šavrdy za svědectví o totalitě si přečtěte ZDE

Krátký filmový dokument "Libri prohibiti Jaromíra Šavrdy", ve ktrém na spisovetele vzpomíná manželka Dolores Šavrdová a Jiří Gruntorád, ředitel knihovny čs. exilové a samizdatové literatury Libri prohibiti, můžete zhlédnout ZDE


 

  • Publikováno: 28.5.2013

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba