gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Letní škola IT

Termín konání akce: 5.8.2018 - 11.8.2018

Během prázdnin jsme se zúčastnily Letní školy IT v Brně s organizací Czechitas. Tato organizace pomáhá dívkám se začlenit a hloubkově poznat obor IT, který byl pro ně v minulosti uzavřený.

Měly jsme možnost poznat katedru informatiky Masarykovy univerzity, bydlet na kolejích, ale také vyzkoušet si, jaké je být regulérním vysokoškolákem (včetně přednášek i návštěvy studentské menzy). Potkaly jsme mnoho velice inspirativních lidí, kteří nás seznámili se základy i s pokročilým programováním a tvorbou hry v programu Unity, tvorbou webových stránek v HTML, Javascript a úpravou webu v CSS, prací s vektorovou grafikou, ale také nám povyprávěli svůj příběh o tom, jak se k oboru IT dostali a jaké bylo studium na vysoké škole. Nechyběly také návštěvy významných společností jako Honeywell, SAP nebo Avast. Bylo velmi zajímavé prohlédnout si pracovní zákulisí, atmosféru a celkový chod takových firem. Na konci týdne jsme vytvářely jeden velký finální projekt, který mohl být buď webová stránka, hra anebo práce s Arduinem. Na závěr nám ještě nabídli menší workshop, kde jsme si mohly vyrobit vlastní ovladač, nechat něco vytisknout v 3D tiskárně, či si vyříznout pomocí laseru vlastní stojan na mobil.

Všem studentkám, které mají aspoň trošku zájem o IT a dosud váhají, jestli se o tento obor blíže zajímat: Neváhejte jet s Czechitas na Letní školu, či se zapojit do jiných kurzů s Czechitas. Otevřete si nové dveře do vaší budoucnosti!

Janka Marschalková (oktáva A) a Bára Olšáková (septima B)

  • Publikováno: 21.10.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba