gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Lavinový kurz na Malé Fatře

Termín konání akce: 15.3.2013 - 17.3.2013

Ve dnech 15. - 17. 3. 2012 proběhl na chatě pod Chlebom lavinový kurz, kterého se účastnili i studenti naší školy. Naším školitelem byl zkušený horal a skialpinista Honza Pala.

Byl to kurz, na kterém se všichni dozvěděli základní informace o bezpečném pohybu v zimních horách, jak si naplánovat túru a jak se vyhnout nebezpečí, které hory skýtají.

Počasí nám ukázalo, jak může být rozmanité. První den nám dalo zabrat, když jsme s plnými batohy museli vystoupat z Vrátné doliny až na hřeben, kde zuřila sněhová vichřice. Někteří si nesli i snowboardy, jiní šli na skialpových lyžích. Všechno jsme ale zvládli, do setmění se dostali na chatu pod Chlebom. Další dny na vrcholu byly jen za odměnu. V čerstvém prašanu a sluníčku jsme trávili celý den venku. Dopoledne jsme se teoreticky proškolili. Naučili jsme se číst terén, kam můžeme vstoupit, kde je pohyb bezpečný a kde ne. Zjistili jsme, co dokáže vítr, teplota, orientace a sklon svahu vytvořit se sněhovou pokrývkou. Kopali jsme sněhové sondy, abychom poznali, jak se měnilo počasí v minulých dnech. Někteří si i vyzkoušeli, jaké to je být pod lavinou. Naučili jsme se pracovat i s lavinovými vyhledávači.

Všechnu teorii jsme poté mohli prakticky využít při plánování odpoledních výstupů a sjezdů. A že jich nebylo málo. Dvakrát jsme byli na Chlebu, jednou na Kriváni a pokaždé jsme si užili nádherných prašanových sjezdů. Celkově jsme nastoupali přes 2000 m.

Hlavním cílem tohoto kurzu bylo získat co nejvíce informací a eliminovat tím nebezpečí při pohybu na zimních horách, ať už pěšky, nebo s lyžemi a snowboardy. A pokud už se cokoliv stane, víme, jak zareagovat při nejrychlejší záchraně.

Pohyb na horách je nádherný a je třeba mít mnoho informací, abychom si jej mohli užívat, aniž bychom příliš riskovali.
 

Leták

  • Publikováno: 25.3.2013

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba